Оставиха в ареста шеф на престъпна група, ощетила бюджета от търговия с трюфели

Диана Варникова 27 март 2023 в 18:34 2362 0

Снимка авторът

Пазарджишкият Окръжен съд отказа да промени в по-лека мярката "задържането под стража" на мъж, обвинен за ръководена организирана престъпна група, която е ощетила държавния бюджет от търговия с трюфели.

От материалите по разследването, събрани в 26 тома, бе установено, че групата е била създадена с цел извършване на престъпления против данъчната и финансовата система.

Схемата е била следната: с фиктивни търговски фирми и буферно дружество е реализиран привиден документооборот за диворастящи гъби и трюфели. От този „бизнес“ са се получавали нерегламентирани средства от дружества „брокери“, като по този начин са били препирани парите.

Групата бе разбита в края на миналата година, а „бизнесът“ е бил развиван от януари 2020 г. до 5 декември 2022 г. В ареста бе задържан и управителят на няколко търговски дружества А.У., като срещу него бе повдигнато обвинение и за използване на документи с невярно съдържание за търговия с гъби и трюфели, като по този начин е получил от държавния бюджет парични суми в големи размери.

Днес съдът прецени, че от събраните доказателства и разпити на свидетели, е налице предположението, че Иван Л. е извършил престъплението, за което е обвинен.

Няма реална опасност да се укрие, тъй като има болни родители и постоянен адрес, но пък съществува опасност да извърши друго престъпление. Определението на окръжните магистрати от Пазарджик за отказаната по-лека мярка за неотклонение спрямо Иван Л. може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови