Оставиха в ареста Лилана, певицата получи и трето обвинение (обновена)

Според певицата тя и брат й били задържани три дни, преди да пуснат електронни винетки

OFFNews 11 юни 2020 в 17:00 15667 1

Снимка БГНЕС

Апелативният специализиран съд отмени домашния арест на Лиляна Деянова - ЛиЛана и наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Според прокуратурата Лиляна е излъгала властите у нас, контролиращи правилно ли се използват евросубсидиите. Документите били за продажбата на софтуер, изготвен с европари. Прокуратурата смята, че компанията няма капацитета да го изработи.

Прокуратурата повдигна трето обвинение на певицата за подаване на декларации по европроекти с неверни данни. Другите две обвиненя са за участие в организирана престъпна група за източване на евросредства и заплаха срещу държавни служители.

Към новото обвинение е привлечена и Ася Йочева, приятелка на певицата. Според Лилана подобно познанство не е проблем и не е конфликт на интереси. Иначе всяка обществена поръчка в България щяла да се нарече приятелска.

"Кметицата на София Фандъкова може да познава управителите на фирми, които кандидатстват за почистване и за боклука. Аз съм в ареста от 45 дни. Ние сме единствените хора, които ги държат в ареста. Моето обвинение е, че съм представила неверни данни, но сме изпълнили проектите по европейските фондове. Обвиняват ни в конфликт на интереси, който още не можем да разберем какъв е. Спомняме си случаите с "къщи за тъщи" - въпреки очевидния конфликт на интереси, зам.-министър на икономиката беше пуснат под гаранция", възмути се Лилана.

"На 28 април - 3 дни, след като бяхме задържани, трябваше да пуснем електронни винетки. Направихме ги предплатени и имахме сключен договор с най-големия мобилен оператор "Виваком". Това е вид репресия", каза още Деянова пред журналисти, преди да бъде гледана мярката й за неотклонение от Апелативния специализиран наказателен съд. 

По думите й единственият, който има интерес да не се стартира електронна система, е фирмата "Интелигентни трафиксистеми". "Дни преди да влезем в ареста, няколко бензиностанции се отказаха да работят с нас, като ни казаха, че са получили писмо от "Интелигентни трафиксистеми" да не работят с нас, тъй като нашата система не била достатъчно добра и ние не сме имали право да работим", обясни Лилана. 

На въпрос дали е в ареста заради обвиняемия бизнесмен Васил Божков певицата отговори така: "Не мога да кажа дали заради Божков съм тук. Но дори и само този въпрос е позорен. Бекяров (става дума за бизнесмена, обвинен заедно с Божков) познавам, но какво общо има това с моите неща", попита певицата.

"Категорично не смятам, че аз и моя съдружник Мартин Димитров, за брат ми да не говорим, заслужаваме да бъдем тук. Направили сме два европейски проекта за 5 г. Явно ние сме най-големите престъпници в тази държава - младите хора, които са наградени с една от най-големите награди в IT бизнеса. Ние знаем, че сме невенни и не се притесняваме. Това ни мотивира да се борим срещу тази несправедливост", добави Лиляна Деянова.

Според нея, когато Агенция "Пътна инфраструктура" са отказала да подпише договор с фирмата им, Деянова и Мартин Димитров са решили да намерят друг начин да продават електронни винетки.

"Отказахме се от 7% комисионна, която бихме получавали, ако работим със системата на АПИ, и се свързахме с всички бензиностанции, годишни технически прегледи, мобилни оператори и всички, които продават неща, свързани с автомобили. Дадохме 15-20 лв. бонуси на всички хора за всяко нещо, което могат да ползват за своя автомобил, вдигнахме винетката с 3 лв. и бяхме готови да пуснем предплатена винетка", каза още Деянова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

1

tough

12.06 2020 в 08:04

Браво, сега като я окошарят Лиляна, цялата корупция ще изчезне и ще се заринем с пари от еврофондовете.