Осиновителката на детето в кома го хапала, за да го събуди след падане

Психиатрична експертиза трябва да установи състоянието на задържаната жена

OFFNews 27 септември 2022 в 11:34 4797 1

Чавдар Грошев

Снимка ПРБ

Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев

41-годишната осиновителка на детето, което е в кома в пловдивска болница, обяснила на лекарите, че момиченцето паднало от леглото и изгубило съзнание, а тя го хапала, за да го събуди. 

Това стана ясно на брифинг на прокуратурата. Зам.-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев заяви, че състоянието на детето е критично. То е с черепно-мозъчна травма, разкъсване на бял дроб и други травми. Установени са синини с различна давност и следи от ухапвания. 

Районният прокурор Чавдар Грошев обясни, че сигналът е подаден на 23 септември около 23:30 ч. от спешни медици, че при тях е закарано дете на 1,9 г. в тежко състояние.

"Жената, която с помощта на съсед откарала детето в болницата, казала, че травмите са от падане от спалнята. Момиченцето е било в безсъзнание", обясни Грошев. 

Образувано е досъдебно производство, а осиновителката е задържана за 72 часа. Повдигнато й е обвинение за причинена тежка телесна повреда на малолетно лице в условията на домашно насилие, като наказанието, предвидено в закона, е затвор от 3 до 15 години. 

Зам.-районният прокурор на Пловдив посочи, че има един много важен въпрос за разследването – телесната повреда и как е причинена. "Основно ни касае една травма на главата. Осиновителката разказала, че детето е паднало, а тя, за да го свести, го хапала", каза прокурор Илиев.

По думите му това е и причината държавното обвинение да поиска извършване на психиатрична експертиза. "Тя ще стане готова утре. Взима се и зъбна отливка на жената, за да се установи тя ли е хапала детето", каза още зам.-районният прокурор.

Стана ясно, че разказите на осиновителката са пред лекарите и полицаите – т.е. извънпроцесуални, а след като е задържана и са й повдигнати обвинения, отказва да даде показания.

Разпитаните свидетели твърдят, че тя се е грижила за детето. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!