Осем души са били арестувани по шпионския скандал, обяви МВР шефът в парламента

OFFNews 11 септември 2019 в 13:03 2248 1

Осем души са били задържани за до 24 часа по разследването на шпионския скандал.

Това обяви вътрешният министър Младен Маринов. Депутатите поискаха той и шефът на ДАНС да бъдат изслушани по повод акцията срещу Движение "Русофили" и неговия председател Николай Малинов.

Министърът посочи още, че са проведени различни действия по разследването - огледи, претърсвания, изземвания, лични обиски на територията на Перник, София и Брезник. В резултат на тези действия са били арестувани осем души, които са предадени на следствените органи.

"В рамките на срока на задържането въпросните хора са конвоирани до сградата на следствения отдел на Спецпрокуратурата, където са предоставени на следовател за продължаване на процесуалните действия с тях", каза Маринов.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев обяви, че по разследването за пране на пари е установен трансфер на финансови средства от руски гражданин от общество „Двуглав орел” (Леонид Решетников).

"Според данните, чрез изградената схема, се финансират мероприятия, които засягат националната сигурност на страната. Чуждите граждани, ръководители на двете засечени организации, публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада. Придобита е информация, че развиват съвместна дейност и действат координирано. Събрани са данни, че Малинов поддържа контакти с чуждите граждани, многократно пътува до Русия, където провежда срещи с тях, получава задачи от тях, а в някои случаи - и финансови средства. Придобити са данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език относно необходимостта от геополитическата преориентация на България. В същата се предлага да бъдат провеждани редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитически живот, които да доведат до такава промяна в ориентацията на страната", каза още Георгиев.

Депутатът от БСП Георги Сливенски подчерта, че е необходимо да има закрито заседание, на което да се обяснят детайли по случая със задържането на бившия главен редактор на в-к „Дума” и председателят на Движение „Русофили” Николай Малинов.

Независимият депутат Павел Шопов поиска да бъде изслушан и главният прокурор Сотир Цацаров.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите