Осъдиха Владимира Янева на 1 година условно

OFFNews Последна промяна на 15 януари 2016 в 13:20 7287 8

Осъдиха Владимира Янева на 1 година условно

Бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева получи условна присъда от 1 г. с три години изпитателен срок. Присъдата по делото "Червей" беше изчетена от съдия Иван Коев. На другия обвиняем по делото - Тодор Костадинов, бивш директор на дирекция "Вътрешна сигурност" при МВР, съдът наложи глоба от 3000 лв.

В четвъртък прокуратурата поиска присъди за двамата под средния предвиден размер - от 1 до 5 години затвор. 

Двамата с Янева са подсъдими за незаконно прилагане на СРС-та спрямо информационния масив на МВР в продължение на 300 дни от есента на 2013 г. Янева е обвинена, че като шеф на СГС между 12 септември 2013 г. и 25 март 2014 г. на два пъти е разрешила и на два пъти е одобрила продължаването на въпросните СРС-та в нарушение на закона.

Съдът призна Янева за виновна за това, че на 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, е разрешила използване на специални разузнавателни средства в нарушение на Закона за СРС (ЗСРС). Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система „Централен полицейски регистър", без тази система да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления. Разрешението е за използване на всички способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането му по отношение на информационна система. 

Тодор Костадинов бе признат за виновен за това, че от служебен компютър е използвал данни, като се включил в домейна на МВР и с паролата на системния администратор влязъл в тези данни в компютърна система - "Интегрирана регионална полицейска система – Шумен". Той направил справка по ЕГН на човек, без разрешение от Началника на отдел "Информационни системи – Дирекция "КИС"-МВР. За това съдът го глоби 3 хил. лв., като той ще трябва да плати и направените по делото разноски в размер на 89 лв., както и по 5 лв. за всеки служебно издаден изпълнителен лист в полза на бюджета на съдебната власт.

Присъдата е на първа инстанция и подлежи на обжалване или протест.

По делото бяха разпитани като свидетели и бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, Атанас Атанасов, бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.01 2016 в 19:26

Задавам резонните въпроси на главния прокурор Сотир Цацаров:
1. Провери ли прокуратурата и ВСС откога е връзката между съдия Владимира Янева и Момчил Мондешки? Колко близки са били двамата и то в период, когато Владимира Янева „коли и беси“ в Софийски градски съд?
2. Подарил ли е Момчил Мондешки на Владимира Янева автомобил „Ауди“?
3. Кога и защо се скарват Владимира Янева и Момчил Мондешки? Кара ли Мондешки Владимира Янева да върне подаръка „аудито“? Впрочем, стила за „връщане на коли и подаръци“ е същият, който от години тече в мутренските среди по отношение на „мутресите“, подбрани от „баровците“ – „мутри“.
4. „Оправяни“ ли са дела чрез Мондешки от Владимира Янева? Колко? Колко много?
5. Демонстрирал ли е навсякъде Момчил Мондешки близостта си с лица от „върховете на Властта“? Кои? Сред тях Делян Пеевски, Бойко Борисов, Цветан Цветанов ли са?
6. Защо се скарват Владимира Янева и Момчил Мондешки? Има ли основание Мондешки да е „бесен“ на някого – на кого?! – и да си връща, пласирайки записите?
7. Каква е ролята на братът на Мондешки като синдик на КТБ? От кого е толериран? Защо?
8. До преди 5-6 години бяха ли „бедняци“ Мондешки, сега милионер ли е, изкупил ли е предприятия, етажи с офиси, административната сграда, в която живеят той с майка си и брат си, глътнала милиони за реконструкция? Отделно закупил ли е къща в Троян, която с ремонта надвишава милион, няколко коли, две от които последно купени Ферарита по 600 000 лв., скутери и какво ли не? Пази ли частна фирма имота му? Има ли офшорки в Сейшелите, в които участва?
Да направим сега аналогия между скандала с „тефтерчето на Красьо Черния“ и аферата „Янева гейт“. Как така по „Красьо Черния“ бяха наказани куп магистрати, единствено защото присъстваха само в това тефтерче, без даже да се знае какво са говорили с въпросния Красьо, защото НЯМАШЕ НИКЪДЕ ИЗТЕКЛИ РАЗГОВОРИ, докато в аферата „Янева гейт“ ВСС и прокуратурата се чудят как да покрият „правилните“, близки до властта на ГЕРБ и Делян Пеевски.
По времето на „аферата Красьо Черния“ само заради това, че в тефтерчето му имаше куп имена на магистрати, бяха наказани 20, а дисциплинарно уволнените са 8. Източник тогава на информацията за проведени разговори бе на председателят на етичната комисия на ВСС Цони Цонев.
НИКОЙ ОБАЧЕ НЕ ЧУ НИКАКВИ РАЗГОВОРИ, ЗАЩОТО ТАКИВА ЗАПИСИ НЯМАШЕ.
Някои магистрати изгоряха дори само за това, че са били набрани погрешка, тъй като отчетените секунди срещу името им бяха 0.01.
И до този момент никой не знае кой какво е говорил точно с въпросния Красьо Черния, впрочем, оневинен след дълго влачене по съдилища.
По „аферата Янева гейт“ има обаче не само записи, а и в тях се чуват потресаващи данни за СИМБИОЗА между изпълнителна и УЖ независима правосъдна система, както и за бизнес – преплетки, толерирани от властта.
Мондешки го покриват като „зеница“, Владимира Янева се чудят как да я „извадят“ с най-минимални загуби от скандала, а Румяна Ченалова трябва да опере целия пишкир, за да не лъснат непраните гащи на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Делян Пеевски и Сотир Цацаров.
Само че има още какво да се чуе. Интересното тепърва предстои.

15.01 2016 в 16:38

Недвусмислено предупреждение да си затвори устата или ... най-малко ефективна присъда.

15.01 2016 в 16:08

Неизвестен Мъж: пъшка.

15.01 2016 в 15:51

ХАААХАХАХА Ами дай да почваме да се подслушваме незаконно значи то нямало наказание :Д Сега разбрахте ли защо "не си спомняла"

Цацата погали ли я по главата... а Боко?

15.01 2016 в 15:16

Борисов добре се крие зад каките. Една кака вчера беше психясала и викаше "Стига вече!". Вчерашната кака ще я позабравим на фона на днешната порция каки.

15.01 2016 в 14:12

Хмм съдебната реформа "работи" , харашо другари и другарки.
Пълна подигравка с народа!

15.01 2016 в 13:58

Ми как няма да й дадат само толкова, тоя запис с къщата за 1.5 млн. евро в Барселона, която Тиквата купил на любовница си беше предупреждение...Може да последват още такива записи за Тиквата, щото такива подаръци правят милиардерите...

15.01 2016 в 13:52

Спокойно, това е само първа инстанция. Сега ще обжалват и ще се влачат поне 2 години, докато тази работа отшуми и накрая я оправдаят тихомълком.