Осъдиха Владимира Янева на 1 година условно

OFFNews 15 януари 2016 в 13:20 8022 8

Осъдиха Владимира Янева на 1 година условно

Бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева получи условна присъда от 1 г. с три години изпитателен срок. Присъдата по делото "Червей" беше изчетена от съдия Иван Коев. На другия обвиняем по делото - Тодор Костадинов, бивш директор на дирекция "Вътрешна сигурност" при МВР, съдът наложи глоба от 3000 лв.

В четвъртък прокуратурата поиска присъди за двамата под средния предвиден размер - от 1 до 5 години затвор. 

Двамата с Янева са подсъдими за незаконно прилагане на СРС-та спрямо информационния масив на МВР в продължение на 300 дни от есента на 2013 г. Янева е обвинена, че като шеф на СГС между 12 септември 2013 г. и 25 март 2014 г. на два пъти е разрешила и на два пъти е одобрила продължаването на въпросните СРС-та в нарушение на закона.

Съдът призна Янева за виновна за това, че на 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, е разрешила използване на специални разузнавателни средства в нарушение на Закона за СРС (ЗСРС). Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система „Централен полицейски регистър", без тази система да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления. Разрешението е за използване на всички способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането му по отношение на информационна система. 

Тодор Костадинов бе признат за виновен за това, че от служебен компютър е използвал данни, като се включил в домейна на МВР и с паролата на системния администратор влязъл в тези данни в компютърна система - "Интегрирана регионална полицейска система – Шумен". Той направил справка по ЕГН на човек, без разрешение от Началника на отдел "Информационни системи – Дирекция "КИС"-МВР. За това съдът го глоби 3 хил. лв., като той ще трябва да плати и направените по делото разноски в размер на 89 лв., както и по 5 лв. за всеки служебно издаден изпълнителен лист в полза на бюджета на съдебната власт.

Присъдата е на първа инстанция и подлежи на обжалване или протест.

По делото бяха разпитани като свидетели и бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, Атанас Атанасов, бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови