Осъдиха условно каналджия, заловен с 36 афганистанци

Последна промяна на 14 април 2016 в 14:20 1883 3

Мигранти
Мигрантите са регистрирани, а присъдата на каналджията подлежи на обжалване

Условна присъда лишаване от свобода от 18 месеца с 3 години изпитателен срок и глоба от 5000 лева наложи Районен съд- Кюстендил на А. Ангелов (на 45 години) за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават в страната с цел имотна облага, предаде "Дарик радио".

На 06.11.2015 г. подсъдимият Ангелов, в отговор на полученото предложение от приятел да „изкара малко пари", се съгласил да превози хора от гр. София до границата. В 5 ч. сутринта, след получени указания по телефон от мъж, представил се като „Митака", той отишъл в кв. „Модерно предградие" в гр. София, за да закара чужденците от столицата до границата на Република България със Сърбия.

На уговореното място му били дадени ключовете и документите от превозното средство - микробус „Фиат Ивеко" и 500 лв., представляваща половината от общата договорена сума. След като в микробуса са качили хора той потеглил в посока гр. Кюстендил.

На 06.11.2015 г. около 08.20 ч. в района на с. Горановци, общ. Кюстендил, служители от ГПУ-Олтоманци при РДГП Драгоман, пътуващи към местоработата си, застигнали и спрели за проверка видимо натоварения микробус, управляван от А. Ангелов.

При проверката, в товарното помещение на МПС, са били открити 36 лица - граждани на Афганистан, като водачът обяснил, че ги превозва срещу заплащане.

В хода на разследването били разпитани множество свидетели, извършени действия по установяване на собственика на микробуса, претърсвания и изземвания.

С присъда на Районен съд - Кюстендил Ангелов е признат за виновен за превозване на пътници в товарно МПС, без същото да е било специално конструирано и оборудвано за целта, като превозваните чужденци нямали право да пребивават в граничната зона на Република България, поради липса на надлежно разрешение, тъй като са граждани на трета държава и са се намирали на територията на Република България в нарушение на условията за престой и пребиваване, пише в мотивите на съда.

Престъпното деяние е извършено чрез използване на управляваното от него моторно превозно средство и по отношение на повече от едно лице и по начин, опасен за живота им, като сред тях е имало и лица, ненавършили 16-годишна възраст.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Окръжен съд - Кюстендил.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!