Осъдиха прокуратурата за 80 000 лева за несвършена работа, довела до шесторното убийство в Нови Искър

OFFNews Последна промяна на 05 януари 2021 в 10:53 12691 2

Извършителят на шесторното убийство Росен Ангелов и къщата на ужасите в Нови Искър.

Прокуратурата е осъдена да плати 80 000 лева обезщетения на един от роднините на жертвите на жестокото шесторно убийство в Нови Искър преди 3 години, съобщи правният сайт „Лекс“.

Вечерта на 31 декември 2017 г. Росен Ангелов уби бившата си приятелка Кети Кюхова, а в първите часове на 2018 г. отиде в къщата ѝ и застреля цялото ѝ семейство – майка ѝ Еленка Бурджиева, дъщеря ѝ Нанси Иванова, новият ѝ приятел Неделчо Юнаков, синът му Георги, както и приятелят на Нанси Боби Иванов.

Росен Ангелов беше издирван в продължение на една седмица, но се самоуби преди да бъде задържан. След трагедията стана ясно, че Ангелов е осъждан рецидивист, който още в края на 2009 г. е бил осъден за пореден път за блудство с малолетно момиче. Присъдата му от 8 години затвор обаче така и не е била изпълнена, защото се e укрил.

Именно заради това Иво Кюхов – син на Еленка Бурджиева и брат на Кети Кюхова, е завел иск срещу прокуратурата за 95 000 лева по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Според него бездействието на държавното обвинение по привеждане в изпълнение на влязлата в сила присъда на Ангелов е в пряка причинна връзка с последвалото жестоко убийство на близките му.

В последните работни дни на миналата година съдия Маргарита Георгиева от Софийския градски съд (СГС) присъди на Кюхов обезщетение от 50 000 лева за убитата му майка, както и 30 000 лева заради смъртта на сестра му. Отделно прокуратурата трябва да плати и над 6000 лева за разноски.

Кюхов поиска 15 000 лева и заради претърпените неимуществени вреди от смъртта на племенницата му Нанси, с която бил много близък. Съдът обаче отхвърли иска му, след като прецени, че не е представил достатъчно доказателства за изградена особено близка връзка с племенницата си, заради която по изключение може да бъде обезщетен.

За да осъди прокуратурата, съдия Георгиева прие, че тя не е изпълнила задълженията си за изпълнение на влязлата в сила присъда на Ангелов и дължи обезвреда на основание на чл. 49 от ЗЗД (този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа).

В решението си съдът напомня, че прокурорът осигурява окончателно привеждането в изпълнение на присъдите, въпреки че конкретните действия се извършват от службите на министерствата на правосъдието и на вътрешните работи. От своя страна прокуратурата твърди, че няма причинна връзка между укриването на Ангелов и последвалото убийство, тъй като нямало гаранция, че няма да го извърши, ако беше влязъл в затвора, защото до 31 декември 2017 г. е щял да бъде освободен.

СГС приема доводите на прокуратурата като възражение, че поведението им не е виновно, като подчертава, че нейно е задължението да докаже това. Според съда обаче така и не са представени доказателства, че в продължение на 8 години са били предприети достатъчно ефективни и навременни мерки за издирване и задържане на Ангелов, за да бъде вкаран в затвора, разказва "Лекс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

2

Petio Petkov

08.01 2021 в 22:52

Тъмна история. Семейството на безработния Неделчо, внезапно забогатява от нищото, купува къща, камион и джип. А набеденият за убиец - доказан с присъда педофил, от ревност по 50-годишна жена, убил първо нея, а после - абсолютно безсмислено - още 5 души, които не са били свидетели на убийството й. После се появи нова, още по-несмислена хипотеза за мотива на убийството - Кети отказала да помогне на убиеца да ограби почиствани от нея къщи. Евентуална нарко или друга криминална връзка на внезапно забогателите не е проучвана.

6000

1

Георги Христов

05.01 2021 в 12:37

Осъдиха прокуратурата,осъдиха държавата и т. н.Ефекта от подобни присъди освен обезщетение на пострадалите е нулев като обществена полза.Прокуратурата няма други пари освен нашите с които да плати.Докато няма ясни механизми, по които държавните чиновници да понасят директно отговорността и ясни механизми за публичен контрол и отчетност за работата на щастливите началници на отдели и ведомства дълбоко укрити от погледа обществеността и не виждащи необходимост да си усложнявот живота с постоянен контрол надолу по етажите ще плащаме с парите си,здравето си,живота си......според случая.