Осъдиха на 5 г. затвор лекар за смъртта на родилка и бебето ѝ

OFFNews 06 юни 2016 в 13:35 10440 1

Двама лекари от габровската болница бяха осъдени за причиняване на смърт по немарливост на родилка и нейното бебе, съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново. 

Шефът на АГ отделението в болницата д-р Димитър Ангелов беше осъден на 5 години затвор, а лекарката, водила раждането - д-р Севдалина Колева, получи 3 г. условно. 

И двамата имат забрана да упражняват професията си съответно за 5 и 3 години. 

Случаят с починалата родилка и бебето ѝ е от септември 2013 г. 

30-годишната Десислава Ангелова постъпва в габровската болница на 12 септември 2013 г. заради преносване на плода в утробата ѝ и две седмици моли напразно лекарите и сестрите в болницата да направят секцио.

На 25 септември вдига 39,5 градуса температура. Тя ражда на следващия ден, но бебето умира няколко часа след раждането си. 

Жената е транспортирана до Университетската болница в Плевен, но лекарите не успяват да я спасят.  

Аутопсията показва, че причина за смъртта ѝ е стафилококова бактерия, която бързо е поразила жизнено важни органи.

Назначените са експертизи и проверки в болницата в Габрово, които констатират много нарушения на медицинските стандарти. Експертите обявяват, че ако бебето е било родено навреме, заразяването и смъртта на родилката, щели да бъдат предотвратени, но лекарите в отделението са бездействали в продължение на две седмици. 

Не е бил назначен лекуващ лекар, не е изготвен и план за раждането. Когато Десислава Ангелова вдига температура, дежурните се обадили на шефа на отделението д-р Ангелов за съвет, а той наредил да поставят аналгин, без да е извършил преглед, защото сметнал, че става дума за лека инфекция, причинена от замърсен абокат. 

Присъдите на д-р Ангелов и д-р Колева могат да бъдат обжалвани пред Апелативен съд Велико Търново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12586

1

ramones79

06.06 2016 в 14:37

От това, което чета тези "доктори" трябва да им отнемат правата завинаги. Това са напълно безотговорни хора, не лекари, а врачки и шамани.
Животозастрашаваща инфекция? - Аналгин.
Преносено бебе и нужда от операция? - Не можем да го направим, не сме способни и затова чакаме въпросът да се реши от самосебе си (раждане или друго, каквото дойде, то Божа работа...).
Чувство за отговорност? - Нямаме такова.