Омбудсманът е сред кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

OFFNews 09 юни 2023 в 10:48 1388 2

Диана Ковачева

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева, съдия Галя Вълкова от Софийския градски съд и бившият директор на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов, който сега ръководи Европейското училище по принудително изпълнение към Камарата на частните съдебни изпълнители, са тримата класирани кандидати за български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщи Министерството на правосъдието. 

Това е решението на комисията по подбор, чийто председател е проф. Пламен Панайотов. В четвъртък е проведено изслушване на допуснатите до събеседването 10 кандидати.

В резервния списък според окончателните оценки влизат на първо място Виктор Соловейчик, който е ръководител на секретариата на една от секциите в самия ЕСПЧ, съдията от Административен съд София-град Красимира Милачкова, Екатерина Георгиева, адвокатът Пламен Борисов, преподавателят в Университета на Страсбург Иван Боев, Татяна Бъчварова от службата на прокурора в Международния наказателен съд в Хага и доц. Катерина Йочева.

До 5 юли Министерският съвет трябва да одобри първите трима, както и резервния списък с кандидати за съдии, след което да изпрати имената на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, която избира съдиите в съда в Страсбург.

Мандатът на действащия български съдия в Страсбург Йонко Грозев изтича на 12 април 2024 г.

Това е вторият опит за подбор на кандидати за български съдия в Страсбург. При първия комисията не хареса нито един.

При втората процедура се явиха общо 13 кандидати, като трима не бяха допуснати до събеседването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

09.06 2023 в 11:56

Подължавам, извинявам се: прословутите комсомолски труженички, интимни, справка от по-старото поколение, примерно: Емилия Масларова, Илияна (по куку-бунд) Идиотова...

-529

1

6екеr4о

09.06 2023 в 11:54

Сливенската слива Пламен Панайтов бил вече професор, а вече е председател на комисия за избор на български европейски съдия, ти да видиш!

Водил ми е упражнения, като студент в СУ, но съм го запомнил само и единствено с редките му зъби и анорексичната фигура, мязаща на закачалка в бръснарски салон.

След това с сдоби с керамична усмивка и беше вицепрезидент в правителството на СакскобургГадски, но ЦАРО го натири, заедно с повечето от другите лизачи и плювачи с откровено комунделски произход: Даниел Вълчев, Николай Свинаров, Владимир Дончев, Лидия Шулева и прочие профи пръскачи на изпражнения!!!

Не си заслужава да припомняме биографиите им, но на мен ми е много скъп Даниел Вълчев, който направи и академична кариера.

Тоз гусин беше със завидна кариера в Комсомола в Юридическия на СУ, беше в ръководството на прословутите летни бригади, ангария в полза на тодорживковата държава, естествено не работеше, но командареше униформено, а и беше абониран за ласките на прословутите комсомолски