Окончателно: Убийцата на Алекс от Поморие влиза в затвора доживот

OFFNews 21 април 2016 в 13:26 4225 0

Окончателно: Обвинената за убийството на 8-годишната Алекс от Поморие влиза в затвора

Снимка БГНЕС, архив

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) потвърди присъдата „доживотен затвор” за Атанаска Георгиева, която беше призната за виновна за убийството малолетната Александра Тодорова от Поморие.

Случаят е отпреди две години, когато първоначално от полицията обявиха Александра за изчезнала. Няколко часа по-късно стана ясно, че детето е убито. 

За убийството беше обвинена Атанаска Георгиева, съседка на семейството на Алекс. Според прокуратурата на 10 април 2014 г. тя умишлено умъртвила детето, като това е станало по особено мъчителен за жертвата начин. 

Според разследващите детето е било удушено с найлонова торба, увита с тиксо около главата му. Според тях Алекс е била пресрещната от Атанаска Георгиева, която живеела на квартира в мансарда точно над семейство Тодорови. 43-годишната жена се е опитала насила да отведе детето в квартирата си, но то започнало да се съпротивлява. Тогава тя му нахлузила найлонова торба на главата и го задушила. После я завлякла етаж по-нагоре по стълбите и я скрила под леглото в стаята си.

Мотивът за жестокото убийство не става напълно ясен, след като по време на разследването Атанаска променяше показанията си няколко пъти. Една от версиите беше, че е искала да вземе откуп от родителите на Алекс.

ВКС увеличи кръвнината, с която Атанаска трябва да обезщети семейството на детето: от 130 000 лв. на 180 000 лв., за всеки един от тях, а присъдата, издадена от Бургаския апелативен съд, е потвърдена в останалата ѝ част.

„По делото са събрани достатъчно доказателства за виновността на подсъдимата, които съвкупно установяват участието й в престъплението и формират стабилна доказателствена основа за нейното осъждане”, категорични са върховните съдии.

В решението на съда се посочва още, че липсва основание за преразглеждане на въпроса за виновността на подсъдимата, поради което не може да бъде уважено искането ѝ за отмяна на осъдителните съдебни актове и връщане на делото за ново разглеждане. Решението на ВКС не подлежи на обжалване, съобщиха от съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови