Георги Колев издигна кандидат за председател на ВАС

OFFNews 15 юни 2017 в 09:46 7020 1

Георги Колев издигна кандидат за председател на ВАС

Както се очакваше председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев предложи кандидатурата на съдия Георги Чолаков за нов председател на съда. 

Това стана по време на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък. Името на съдия Чолаков като следващ председател на съда, след като изтече мандатът на Колев, се спрягаше близо месец, преди предложението да бъде направено. 

Пред ВСС Колев днес каза, че са налице "всички изискуеми предпоставки" Чолаков да бъде издигнат за кандидат за процедурата по избор на председател на ВСС. Председателят на ВАС посочи, че до кандидатурата се стигнало след гласуване на Пленума на съда на 8 юни.  

Правосъдният министър Цецка Цачева, която председателства Пленума на ВСС, направи забележка на представляващия съвета Димитър Узунов, че не е уведомена за предложението. Тя поиска да бъде потърсе начин, по който да бъде уведомявана преди заседанието на ВСС за внесените в деловодството материали по дневния ред. „Не е фатално, че не съм го прегледала до момента, но е добре да имаме връзка“, коментира Цачева.

Номинации за кандидати за председател на ВАС може да се правят до следващия четвъртък. Мандатът на председателя на съда изтича на 11 септември.

Георги Чолаков е семеен приятел на Колев. За кратко е бил съдия в районните съдилища на Сливен и Котел, след което адвокат и нотариус в Балчик. Като адвокат е работил с фирмата "Мел Инвест Холдинг" АД, когато директор на дружеството е Десислава Танева - понастоящем депутат от ГЕРБ и бивш земеделски министър.

През 2012 г. се класира на единствената бройка за съдия във ВАС от външен конкурс. Почти веднага след встъпването му в длъжност е назначен от Колев за председател на Второ отделение на ВАС, където заменя Галина Солакова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови