Обвиниха 8 за трафик на мигранти, превеждали по 40 на седмица през страната ни (снимки)

OFFNews Последна промяна на 25 юни 2019 в 16:00 2926 0

На осем от задържаните вчера над 17 лица от най-голямата група за трафик на мигранти през страната ни са повдигнати обвинения днес. Сред обвинените са двама български граждани, иракчанин, сириец и четирима афганистанци. 

Подробности за проведената през вчерашния ден специализираната операция по образувано през 2017 г. досъдебно производство, предоставиха говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева, наблюдаващият прокурор Калин Близнаков, заместник-директорът на ГДБОП ст.комисар Любомир Янев и директорът на Дирекция „Миграция“ в ДАНС Цветан Цветанов. Действията на служителите на ГДБОП и ДАНС, ръководени от Специализираната прокуратура, са осъществени на територията на Свиленград, София и Бургас и са продължение на мащабната операция „Халифакс“ на европейските полицейски служби и прокуратура през 2017 г. 

При извършените претърсвания на повече от 40 ползвани от тях адреса и автомобила и при обиски са иззети голямо количество парични средства, наркотици и тефтери с изписани имена на длъжници.

Според събраните до момента данни организираната престъпна група, ръководена от иракски гражданин, е действала при строго спазване на йерархията и всеки от членовете е имал определена роля – транспортиране, настаняване и хранене на мигрантите, поетапното им извеждане от страната, както и за финансирането на престъпната дейност. Установено е, че всяка седмица групата е превеждала по 30-40 лица от Турция през България до Сърбия, откъдето каналджии ги транспортирали до Западна Европа, съобщи МВР. 

Касае се главно за лица, ненавършили 16 години, без документи, но има случаи на транспортиране на цели семейства, поясни Сийка Милева. Мигрантите били превеждани през т. нар. зелени граници - гъсти, гористи местности, по изключително опасен за живота им начин.

Каналът е действал от началото на 2017 г. започвал от Кабул, Афганистан. Ръководен е от лице, което набирало мигрантите от Афганистан и ги прекарвало към Турция. Там бивали срещани от друг участник в престъпната схема, който ги транспортирал през р. Марица към България. За транспортирането им у нас били оборудвани специални бусове с тайници, а настаняването им било в нелегални квартири в столичните квартали Орландовци и Факултета. 

Нелегалните чужденци оставали у нас до два дни, след което били придвижвани и предавани в Сърбия за Западна Европа. Тарифата е била по 8-10 000 евро на човек. Заплащането се извършавано през метода „хавала“ - метод при който паричните средства не се превеждат по банков път или чрез други финансови институции, избягва се плащането на комисионни и такси, както и се спестяват пари от обръщението на паричните средства в различна валута . Парите се давали на доверен човек – хавалдар, който предоставял и съответната парола.

Част от членовете, свързани с организираната престъпна група, са женени за българки и са се занимавали с търговска дейност у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови