Обвиняемият за катастрофата на Милен Цветков твърдял, че се е надрусал с хранителни добавки

OFFNews 05 октомври 2020 в 10:13 11834 0

Кристиан Николов, който причини катастрофата с Милен Цветков, довела до смъртта на журналиста, е твърдял, че е употребил хранителни добавки, а не наркотици преди инцидента. Това обяви адвокатът на семейството Менко Менков пред Нова тв. Експертизата обаче по категоричен начин е доказала, че Николов е употребил три вида наркотици - марихуана, амфетамини и кокаин 12 или 24 часа преди да му бъде взета проба.

Освен това от чатове на Кристиан с приятели и близки се разбира, че той е бил наясно с въздействието на наркотиците върху психиката и организма, обясни Менков. 

Адвокатът допълни, че има и промяна в позицията на защитата на Николов. В началото тя е настоявала, че Кристиан не е управлявал аудито. Експертизата доказва обратното. "Николов се е възползвал от правото си да даде показания в хода на досъдебното производство. В тях той не отрича да е управлявал МПС-то. Има отпечатъци. Доказано е кой къде е седял в колата и че Николов е управлявал колата", обясни Менков.

Обвинението ще продължи да поддържа тезата за умисъл на престъплението, тъй като обвиняемият се е движел със скорост 99 км/ч., няма никакви опити за спиране на автомобила. Категорично е доказано, че няма спирачен път. Разпитани са много очевидци на инцидента, които потвърждават, че аудито на Николов не е направило опит да спре и е връхлетяло върху колата на Милен Цветков.

"В психолого-психиатричната експертиза е интересно това, че обвиняемият е бил вменяем и може да отговаря за постъпките си, въпреки че е бил под влиянието на три наркотични вещества, които са помогнали да се разконцентрира, но не е направил грешка в правния смисъл, а подценяване на възможностите", каза Менков.

Кристиан Николов е в ареста, не е вярно, че е под домашен арест. Мярката му за неотклонение не е изменяна, бе категоричен адвокатът на роднините на Цветков.

Наказателният кодекс предвижда от 10 до 20 г. затвор по обвинението за умисъл и лишаване да управлява МПС завинаги. "Интересно е дали съдът ще приеме тази правна квалификация, тъй като това е основополагащо за бъдещата правна практика", коментира Менков.

Той опроверга и твърдението, че линейката се е забавила и това е довело до смъртта на журналиста. "Експертизите категорично са доказали, че Милен Цветков е загинал от удара. Дори да е бил веднага в болница, травмите му са несъвместими с живота", каза Менко Менков. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!