Обвиненият Трайков: Когато прокуратурата иска опрасква, когато иска - завоалира

OFFNews Последна промяна на 03 януари 2017 в 09:05 6610 3

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков два пъти е бил предупреден, че заради политическото си поведение, ще стане клиент на прокуратурата.

Това обяви той пред бТВ, след като стана ясно, че в празничните дни му е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост през времето, когато е бил министър.

Трайков ще отговаря за продажбата на дялове от „ЕВН България” (дружество, на което е бил прокурист преди да влезе в първия кабинет „Борисов”) на занижена, според държавното обвинение, цена. „Самото обвинение, откъдето и да го хванете, е безумно. Те твърдят, че са изготвили независима пазарна оценка. Тя затова се казва „пазарна” – защото я прави пазарът. Пазарът чрез платформата на Българска фондова борса е дал своята оценка и тя е с 20% по-висока от оценката на Агенцията за приватизация”, посочи ексминистърът.

Обвинението е, че през 2011 г., когато Трайков е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма, е продаден остатъчен пакет от акции на ЕВН за по-малко пари, отколкото е трябвало.

Според него сделката е била и в програмата на правителството, и в програмата на Агенцията за приватизация и е осъществена по методика, одобрена от Комисията за финансов надзор – макар именно от сигнал на тогавашния председател на комисията Стоян Мавродиев да е тръгнало разследването по случая.

„Още юни месец, когато бях номиниран първоначално (за кандидат-президент от Реформаторския блок – б.р.) по два различни начина ми беше предадено недвусмислено каква ще бъде съдбата на обвинението във връзка с моето поведение”, посочи той.

По думите на Трайков 1-2 млрд. годишно отиват в джоба на горивния картел, още пари изтичат през обществените поръчки, измамите с ДДС и раздутите публични разходи в сфери като образование и здравеопазване, където бюджетите са станали петорни за няколко години, че гражданите не усещат никакво подобрение.

„Нямат причина хората в тази групичка да ме харесват – още от времето, когато бях министър, когато Бареков беше към тях и преследваха опонентите си по улиците”, коментира Трайчо Трайков.

"Когато прокуратурата иска да опрасква, опрасква, когато иска да завоалира, завоалира", категоричен бе бившоят министър и кандидат за президент. Трайков даде пример с провала на делото срещу Христо Бисеров от ДПС в който имало „брутални грешки на неграмотност в обвинителния акт”.

Трайков смята, че прокуратурата у нас не е орган, който допринася за правосъдието и правовия ред в България

„Всички проблеми – и икономически, и от друго естество, се свеждат до състоянието на правосъдната система. Това е последният рубеж на статуквото. Тактиките за отклоняване на вниманието са различни, една от тях са обвинения срещу хора с публично присъствие, което да имитира борба с корупцията”, подчерта бившият министър.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21762

3

spirit оригиналът

03.01 2017 в 13:55

Извършват се действия за привличането на Симеон Дянков. Доказано е, че той е извършил престъпления относно приватизацията. Но не е открит на посочения адрес и СДВР извършват действия по установяване на адреса му. Ако това не се случи, той ще бъде обявен за общодържавно издирване.

Май месец миналата година е привлечен за злоупотребяване с доверие е изпълнителния директор на Булброкърс Симеон Рачев, съобщи още тя.

"Делото към този момент е 88 тона, разпитани са над 50 свидетели. Делото е изключително сложно. Имаме и доказателства, които сочат изрични техни разпореждания писмени. Едно обвинение не е само по едно доказателство", каза още говорителят на главния прокурор.

21762

2

spirit оригиналът

03.01 2017 в 13:54

Към 2011 година 1 акция на EVN е струвала 1412 евро. По силата на стратегия за приватизация цената, за която е трябвало да се продадат акциите не е трябвало да бъде по-ниска. След процедура обаче тази цена достига 1600 лева, или почти два пъти по-ниска. Доказано е със съдебна експертиза, че EVN всяка година е повишавало печалбата си. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод обвинението на Трайчо Трайков за безстопанственост по повод продажбата на остатъчни акции на EVN.
„На практика заобикалят закона и не външни оценители, а борсовият посредник е извършил оценката. Оценката, която е направена от Булброкърс е използвала оценка, която не е валидна за държави в ЕС”, посочи още тя.

Процедурата е опорочена, посочи Арнаудова и допълни, че Булброкърс е въвел в заблуждение, че евентуалните купувачи, че мажоритарният собственик не са проявявали интерес да купят миноритарния дял на държавата.

Припомняме, че Булброкърс е собственост на енергийния бос Иво Прокопиев.

17059

1

рамбо

03.01 2017 в 11:54

има ли поне един обвинен политик, който да каже "виновен съм" ? няма нали? Е и тоя не прави изключение. Все някой ги е натопил, все имало политическа поръчка и т.н. За успокоение на Трайчо все пак - то няма и осъден полити