Областният управител на Хасково твърди, че пожарът в Сакар е локализиран, пожарникарите не са съгласни

OFFNews 23 август 2020 в 20:31 3130 0

Снимка Ники Матанов/БТА

Пожарът е в труднодостъпен за автомобили район и се гаси само на ръка

Локализиран е големият горски пожар в Сакар планина между свиленградските села Студена и Дервишка могила, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Хасково. Ситуацията с пожара между Студена и Дервишка могила е сериозна и не би трябвало лековато да твърдим, че е локализиран, коментира обаче пред "Фокус" директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) гл. комисар Николай Николов.

"Надяваме се, че нещата вървят постепенно към нормализиране. Така или иначе тази вечер правим организация да можем утре да включим допълнително сили, ако се наложи от съседните региони, включително от Пловдив и Кърджали наши колеги заедно с две модулни формирования и хеликоптера", каза гл- комисар Николов.

Според него е много важна тази нощ как ще протече и дали ще има промени във вятъра. "Лично ние ръководството се надяваме нещата да бъдат овладени още тази вечер и поставени под контрол", изтъкна още гл. комисар Николай Николов.

"Първите новини, които идват са за това, че пожарът е ограничен по периметър, което не значи, че не сме притеснени евентуално от рязка промяна в ситуацията. Утре нещата ще станат по-ясни", каза още директорът на ГДПБЗН.

От обяд стихията се разпространява на площ над 500 декара смесена гора, а в борбата с огъня са ангажирани екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението", служители на МВР, на държавното лесничейство, горски и доброволци. Хеликоптер Ми-17 от ВВС също се включи в гасенето, поискана бе и тежка техника от подразделенията на МВР в Пловдив и Бургас.

Пожарът обаче е в труднодостъпен за автомобили район и се гаси само на ръка. Затова областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова е помолила за помощ и от военното формирование 52 740 в Хасково, посочиха от държавната администрация. Очаква се булдозерите и армейците да се включат в окончателното потушаване на пожара утре сутринта. Тази нощ на място ще останат дежурни екипи огнеборци, уточниха от управата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови