Нова мода в имотните измами: Мнима сватба с починал

OFFNews 15 януари 2020 в 16:59 11261 0

Нова схема за имотни измами в София чрез мнима женитба с починал разкриха Специализираната прокуратура, ГДБОП и МВР при съвместна операция. Задържани за 24 часа са 8 души и предстои повдигане на обвинение. Иззети са много нотариални актове и документи за фиктивни бракове, някои от които сключени в Русия, въпреки че никой не е напускал пределите на страната, и пари.  

Всички участници в престъпната група са българи, имотите са били продавани спешно или заменяни, за да се заличат следите. Системата била насочена към апетитни имоти в столицата, един от тях на бул. "Витоша", където жилищата са изключително скъпи.

Разследването е започнало след сигнал, че криминално проявен е сключил фиктивен граждански брак с починала състоятелна дама. "Младоженецът" с помощта на служител от ЕСГРАО е манипулирал системата, така че тя да е "жива" за държавните институции, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.  

Групата е действала от 5 г. и в нея има служители на МВР, ЕСГРАО, адвокат и частен съдебен изпълнител. Схемата е следната: служители на МВР са издирвали самотни възрастни хора без наследници. А ако имали роднини, чиновниците от ЕСГРАО ги заличавали. Именно служители на ЕСГРАО са издавали неистинско удостоверение за сключен брак на член от групата с починалия. Така били ужилени 15 починали.

Документът дава и възможност за изтегляне на спестяванията на починалия. 

"Схемата е нова за обществото, защото престъпността действа по нетрадиционен начин", поясни ръководителят на Спецпрокуратурата Димитър Петров. Любопитното в случая е, че един от престъпниците, дегизиран като починала жена, се опитал да изтегли 600 000 лв. от банка. Но операцията била осуетена заради съмнения у представителите на финансовата институция.    

Петров каза, че в дългогодишната си практика не е срещал толкова арогантни престпъпници, част от тях държавни служители.

"Новост са и браковете от Русия", каза директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков. Русия не напразно е избрана. Тя не е членка на ЕС и проверките се правят много по-бавно, обясни той. От думите му стана ясно,2 че това не е първо престъпление за уличените полицаи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови