Нищо няма да излезе от проверките на Цацаров за офшорни сметки на политици

OFFNews Последна промяна на 17 май 2019 в 16:36 4735 2

Снимка БГНЕС/БНР

Нищо по същество няма да произтече от искането на главния прокурор Сотир Цацаров ДАНС да предаде цялата налична информация за недекларирани офшорни сметки и компании на политици, както и техни имоти в чужбина. В това са убедени лидерите на ДСБ Атанас Атанасов и на Движение 21 Татяна Дончева, които днес коментираха темата пред БНР, след като на 15 май Цацаров отправи искането си до председателя на Държавна агенция "Национална сигурност".

"Офшорните зони са някъде зад граница, а ДАНС е институция, която по закон и правомощия работи на територията на България. Тя е контраразузнавателен орган и се грижи за вътрешната сигурност, така че не ѝ е основната работа да се занимава с офшорки - отбеляза Атанасов, според когото сегашната прокурорска активност прилича на "заучено положение". - Финансовото разузнаване е част от ДАНС, но то се занимава с банковите преводи основно от България навън, така че недоумявам защо тази задача е възложена само на ДАНС. Българските разузнавателни служби, които са две, Външно министерство и други институции би следвало да имат повече информация какво се случва зад граница.

Обстоятелството, че задачата е възложена само на ДАНС ми показва, че от тази работа няма да произтече нищо и това е някакъв удар в публичното пространство."

Цацаров, който "превърна прокуратурата в придатък на изпълнителната власт", "най-много в последната седмица преди изборите да направи някаква услуга на управляващите, ако евентуално има информация за някой политически неудобен и тя изтече в медиите", каза Атанасов.

Той е убеден, че "никаква ефективност не може да произтече от тази задача, която е възложена на ДАНС". 

"В какъв контекст започнаха да се ровят офшорните сметки? Какво значение ще има това за предстоящите избори - попита лидерът на Д21 Татяна Дончева. - Той (Цацаров - бел. ред.) се подразни от инициативата на президента да го притеснява повече от половин година преди изтичане на мандата му, като му напомня, че мандатът изтича."

Тя отбеляза, че ако прокуратурата наистина иска да разследва офшорни фирми на политици, би трябвало отдавна да се самосезира по разкритията на "Досиетата от Панама" (Panama Papers), осветлили имената на стотици хиляди офшорни фирми през 2016 г.

"Прокуратурата би трябвало да се е самосезирала по тази информация... Вместо това се наблюдават други процеси. В искането за офшорните сметки, не когато му е времето, ами сега, прозира малко дрънкане на оръжия от страна на главния прокурор върху различни политици. Корнелия Нинова и Елена Йончева повдигнаха темата с офшорните сметки малко на сляпо. Обикновено когато се иска да се извадят доказателства, предварително ги знаем. Тук не съм убедена, че става дума за знание на съдържанието", каза Дончева.

За нея по-достоверна изглежда версията седмица преди изборите за Европейски парламент "да се замерят с компромати", което "не е сериозно".

"Дали ще излезе нещо? Дали ще извадят някой политик, за когото се чува, че има офшорни сметки, и то с много големи размери. По-скоро не, докато е този главен прокурор, който е зависим от лицата, чиито офшорни сметки се спрягат, това не може да се случи", каза Татяна Дончева.

"Съгласен съм с това, което казва Татяна - включи се Атанасов. - Има и доста публична информация, която изтече през годините в чужди медии. Никой не се заинтересува от това или направиха всичко необходимо да замажат тази информация. Съзирам в цялата тази история някакво раздразнение у господин Цацаров от това, което говорят политиците в публичното пространство."

Сегашната инициатива на главния прокурор няма да промени мнението на хората за прокуратурата, даже негативните оценки може да станат още по-негативни, смятат двамата политици.

"Мнението за работата на прокуратурата се формира върху много фактори. Ако някой смята, че с такива елементарни действия ще промени общото впечатление, това няма как да стане, особено ако това се извършва в края на един мандат, когато никой към никого няма очаквания и президентът даже обяви, че започва консултации за новия главен прокурор. Това са абсолютно безсмислени неща", каза Дончева.

Според нея единственото, което може да се случи следващата седмица е "компромат преди изборите".

"Вижте общественото неодобрение към работата на прокуратурата! То е огромно. 7 години този човек нищо не свърши полезно. Отвсякъде се вижда, че не е самостоятелен при вземането на решението си."

За независимата ни по закон прокуратура Атанасов добави:

"Известно е от години, че всяка сряда сутрин, в 9 ч., в кабинета на министър-председателя се събират шефовете на специалните служби и главният прокурор. Какво прави главният прокурор всяка сряда при главата на изпълнителната власт? Нали има разделение на властите? Прокуратурата е орган за законност, а Цацаров я превърна в специална служба. И какво очаквате да се появи от това?

Хората очакват радикална промяна в институциите и нямат никакво доверие в досегашните. Нищо няма да произтече от тази история. Бих казал, че това е пиар с отрицателен знак".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови