Николай Банев остава в ареста, обвини прокуратурата, че изпълнява поръчка

OFFNews 01 февруари 2019 в 16:21 2305 0

Николай Банев остава в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд.

Николай Банев е обвинен в ръководене на организирана престъпна група, длъжностно присвояване на пари и вещи, недеклариране и неплащане на данъчни задължения, пране на пари в особено големи размери и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Съдът реши Банев да остане в ареста, защото има опасност да извърши престъпление и да влияе на свидетели. 

Според адвокатите на Банев по делото имало твърдения на лица "аз казвам, аз чух и аз видях", но когато се стигнало до проверка на фактите, те не могли да бъдат потвърдени

Защитата на Банев обяви, че твърденията по делото са от свидетелски показания от типа "аз казвам, аз чух и аз видях", но реално фактите не са потвърдени. 

Според прокуратурата обаче свидетелските показания припокриват изводите за извършените престъпления.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред апелативния съд.

Банев обяви пред съда, че това, което е чул, е смешно, и обвини прокуратурата, че действа поръчково. По думите му повдигнатите срещу него обвинения са "унижаващи прокуратурата твърдения".

“Прочетох томовете. Аз наистина мислех, че съм в детската градина. Всяка една дейност, която съм правил, се опитва да се изкара като криминално деяние. Съжалявам, че съм толкова рязък. Повече от смешно е да се твърди, че един човек от кабинета си и по телефона може да свърши толкова крупни престъпления. Да, „АКБ Форес” се развиваше чудесно, докато не дойде на власт правителството на ГЕРБ. Да, развиваше се чудесно допреди световната икономическа криза. В този случай прокуратурата действа поръчково, без никакви документи. Всички суми са изсмукани от пръстите. Моите адвокати ме съветват да поискам по-лека мярка”, каза Банев, цитиран от Нова телевизия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови