Недействителните гласове в някои СИК в Каварна стигнаха 40%

Драстични разминавания при преброяването на бюлетини откри съдът

OFFNews 15 ноември 2023 в 15:02 3635 3

Дело Каварна

Снимка OFFNews

Из материали по делото

Преброяване на всички бюлетини в 30-те секционните избирателни комисии (СИК) в Каварна е открило драстични нарушения и разминавания в данните между попълнените протоколи и реалните бюлетини, става ясно след поредица от открити заседания на Административния съд в Добрич, съобщи БНР.

Повече от 20 са били подадените жалби във връзка с местните избори в Каварна. Основната част от тях са срещу избора на общински съветници.

Наблюденията след преброяването сочат разминавания в протоколите и нарушена цялост на пакетите с бюлетини след вота, еднотипни грешки в поредици бюлетини като попълване на съседни квадратчета, зачерквания, задрасквания и др., които превръщат бюлетините в невалидни.

Като основание за част от жалбите са посочени високият процент на недействителните бюлетини, обявен след вота от общинската избирателна комисия в Каварна – около 20%.

Анализът на протоколите в СИК-овете, както и преброяването на бюлетините, е показал, че на места процентът е двойно по-висок.

От съда беше назначена съдебно-статистическа експертиза, чиято цел е да установи дали разминаванията ще се отразят на разпределението на мандатите в общинския съвет на Каварна. Дали вотът е опорочен, ще стане ясно на 22 ноември, за когато е насрочено следващото заседание. На него ще бъде изслушан докладът от експертизата.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  3811

  3

  Toni2019

  15.11 2023 в 16:39

  Вот на недоверие към мандатоносителят, който не прави нищо по подмяната на вота от шефовете в сглобката и опозицията. Заедно на дела, разделени на приказки.

  11978

  2

  edin slep

  15.11 2023 в 16:28

  Пеевски го санкционираха по Магнитски и нищо - грее от всички телевизии, че и от сайтове.

  Трябва ни някой като Кьовеши и след 20 години ще сме най-малкото като Чехия.

  22553

  1

  dolivo

  15.11 2023 в 15:24

  добър ден, какво очаквахте, олигофрени?

  хартиената коалиция си поиска и изпълни
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София