ВКС реши делото на нарязаната с макетно ножче Дебора да се гледа в Пловдив

OFFNews 15 януари 2024 в 15:11 2342 3

Михайлова

Снимка Архив

Дебора Михайлова

Делото срещу Георги Георгиев, обвинен за нарязване на Дебора Михайлова с макетно ножче и закани за убийство, е разпределено на Районния съд в Пловдив, реши Върховният касационен съд.

"Настоящият състав, като съобрази, че страните имат право на разглеждане на делото от независим и безпристрастен съд, прие, че е налице необходимост от промяна на подсъдността. Делото следва да се разгледа от Районен съд – Пловдив, който не само е териториално близо до Районен съд – Стара Загора, но и се намира в друг съдебен район. Наред с това, промяната в подсъдността и изпращането на делото за разглеждане от Районен съд – Пловдив няма да доведе до необосновано завишаване на разходите и няма да препятства достъпа на страните, свидетелите и експертите до участие в производството", се обосновават от ВКС.

До намесата на върховните съдии се стигна, след като нито един член на старозагорския съд не пожела да поеме делото. Един от основните мотиви за отказ е свързан с гарантиране на правото на честен и прозрачен процес от независим и безпристрастен съд. Част от съдиите се мотивират с факта, че са се произнесли за мярката за неотклонение, взета в хода на досъдебното производство. Това им пречело да разгледат наказателното дело от общ характер заради изразено становище по доказателствата, въпроса за вината и доказаност на обвиненията.

На Георгиев са повдигнати 3 обвинения.

Инцидентът с нарязаната Дебора стана в края на юни м.г., но случаят придоби широк обществен отзвук в края на юли. Сигнал за нападението е бил получен на 26 юни. Ден по-късно обвиняемият е задържан за 24 часа, като тогава той е бил в условията на вече наложено наказание "пробация" за подобно престъпление.

Освободен е с постановление на Районния съд, след като съдебният състав е счел, че според събраните доказателства по делото престъплението се квалифицира като нанасяне на "лека телесна повреда". На 31 юли Георгиев е задържан за постоянно.

Случаят с насилието на Дебора Михайлова предизвика серия от протести в цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

16.01 2024 в 07:32

не е политика, страх и капитулация пред местната трафикантска мафия

страх ги е за живота на близките им

тъпа подкупна полиция

съдии без тестиси

айде да видим дали Пльовдивските съдии са по печени, или и там страхливци

606

2

order

16.01 2024 в 03:25

Туй дело мирише на политика от секъде.... за това бягат правосъдците...
Обвиненията май са пълно флашименто....

11920

1

klimt

15.01 2024 в 21:39

Целия старозагорски съд без заплати до второ нареждане!!! Тогава ще видим колко са зависими магистратите от заплати!!! Щом си правят отводи-вън!!!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика