Началниците от ГДБОП рекетирали наркотрафиканти и им осигурявали чадър

OFFNews 28 юни 2020 в 12:31 4231 1

Установена е организирана престъпна група, която е действала от началото на 2017 г. до неутрализирането й в петък. Безпрецедентно разкрихме корупция на най-високи нива на служители, чиято професионална ангажираност е била свързана с противодействието на наркотрафика в страната и чужбина, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева на пресконференция днес.

Длъжни сме да не бъдем безучастни към подобни престъпления, недопустимо е държавни служители да използват служебната си позиция и да покровителстват нечия престъпна дейност. Още по-силно е това твърдение, когато това се отнася за служители, работещи като правоохранителни органи, добави тя. 

Милева посочи още, че в случая е засегнат и международният авторитет на страната ни поради факта, че обвиняемите лица са осъществявали сътрудничество и с чуждите служби. В резултат на тази престъпна дейност са били провалени редица наказателни производства чрез предоставяне на изпреварваща информация на разследваните лица за предстоящи действия по разследването и задържането. Участниците са четирима, трима са служители на МВР. Двама от участниците заемат висши ръководни длъжности в ГДБОП. Те са били ръководители и методисти на всички служители от системата на МВР, които са били пряко ангажирани с противодействие на престъпленията свързани с наркотрафик. Те са били и контактна точка и с чуждите европейски служби в Шенген, Интерпол и ЕС, съобщи Милева.

Третият участник е разузнавач първа степен към Главна дирекция „Национална полиция“. Четвъртият не е служител на МВР, неговата роля е била на посредник при получаване на паричните суми. Дейността на групата е била получаване на подкупи от групи, занимаващи се с наркотрафик с цел осигуряване на чадър. Получавали са подкупи с цел неутрализиране на конкуренти на незаконния наркопазар в страната, съобщи още Милева.

След получаване на подкупи от страна на началниците в ГДБОП е започвано образуване на преписки и оперативни дела срещу конкретни лица. Предоставяли са изпреварваща информация за предстоящи действия по разследване и задържане. Групата е разкрита със съдействието на лице, изнудвано и през годините е давало подкупи на началници на сектор „Наркотици“ в ГДБОП в размер от 5 000 до 10 000 лева. Същият е получавал информация кога, къде и как да се укрие, за да не бъде задържан от правоохранителните органи. За улеснение на престъпната си дейност двамата висши служители на МВР демонстрирали неразбираемост и конфликти помежду си пред престъпния контингент. Така получавали повече пари. Членовете на престъпната група успяваха да се укрият от органите на МВР, използваха преки телефони и интернет приложения в своята комуникация, каза още Милева.

При задържането на единия началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП той беше поискал сумата от 10 000 лева, като лично той определи мястото къде да бъде предадена сумата. Каза на свидетеля на срещата да не бъде с телефон, като и той самият не беше с телефон. В петък в жк „Захарна фабрика“ началникът беше задържан с част от поисканата от него сума, добави още Милева.

И прокурор Стефан Христов съобщи, че към наказателна отговорност са привлечени 4 лица за участие в ОПГ.

„Целта на групата е искане и получаване на подкупи от лица от престъпния ъндърграунд, които са ангажирани с дейност по разпространение на наркотични вещества. Групата е включвала три длъжности лица служители от състава на МВР. Две от тези лица са служители на ръководна длъжност в ГДБОП отдел „Наркотици“, посочи той.

Един от тези служители на ГДБОП е задържан с подкуп в момента на получаване му.

„По отношение на това длъжностно лице са предявени и две обвинения – за искане на подкуп на 12.06. тази година и за получаването на такъв на 25.06. тази година“, посочи прокурорът, цитиран от БГНЕС.

Той каза, че за трима от обвинените има изготвени искания за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ и предстои да бъде разгледана от спецсъда. За четвъртия участник в групата мярката е парична гаранция от 5 000 лв.

„Операцията е безпрецедентна в България за последните десетилетия и дирекция “Вътрешна сигурност” под ръководството на министъра на вътрешните работи и наблюдението на специализирана прокуратура, успя да неутрализира и да документира престъпната дейност на висшите ръководни служители в системата на МВР“, каза директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефан Банков.

Той подчерта, че работата им била изключително трудна.

„Изключително нагло и арогантно, безпрецедентно поведение на висшия началник на отдела за борба с наркоразпространението. Не съм виждал такова в моята практика, който не се спираше пред нищо, за да поиска, за да изнудва, за да манипулира с цел получаване на паричните средства“, заяви Банков.

Днес са депозирани допълнителни материали в Специализираната прокуратура за деяния от 2014г. на двамата служители. По негово мнение по оперативна информация групата е действала и през 2014г. “Предоставил съм материалите на Специализираната прокуратура, която ще прецени за доказателствената им стойност и ще се произнесе“, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

1

order

28.06 2020 в 12:56

Значи хванали ги след предателство на ВЪТРЕШЕН ЧОВЕК увеличили му РЕКЕТА от 5000 лв..... А кво да кажем за Божков дето като ВЪТРЕШЕН ЧОВЕК си признава, че е давал 67млн.лв. на ОПГ ГЕРП.....та само да питам ....кога ще кошарат тея ШЕЙТАНИ Борисов, Горанов и Мента.....
Та с туй ОПГ срам за Бг-то!!!!!