МВР ще проверява валидността на разрешенията за оръжия, използвани при инциденти

OFFNews Последна промяна на 29 септември 2017 в 11:40 12991 0

МВР ще проверява валидността на разрешенията за оръжия, използвани при инциденти

Върховна административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала по повод множество инциденти и извършени закононарушения и престъпления с използване на огнестрелни оръжия на територията на страната в периода март – септември 2017 г.

За това е възложено на Главна дирекция „Национална полиция“ да извърши проверка дали във всеки конкретен случай основателната причина, обосновала необходимостта от издаването на действащото разрешително за придобиване, съхранение и/или носене, и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях е налична и към настоящия момент, съобщиха от прокуратурата.

Главната цел на проверката е да се установи дали оръжията, за които са издадени разрешителните се използват за някоя от лимитативно определените граждански цели в чл. 6 ал. 3 и чл. 58 ал. 1 т.10 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

ВАП разпореди на Главна дирекция „Национална полиция“ в друмесечен срок да обобщи и анализира резултатите от проверката и да предприеме конкретни мерки за отстраняване на констатираните нередности и слабости, с цел подобряване на дейността по контрола на оръжията и боеприпасите.