Митничар от 'брилянтна' акция срещу корупцията осъди прокуратурата и ще вземе 12 000 лв. обезщетение

OFFNews 27 август 2021 в 14:06 7854 0

Обезщетение от 12 000 лв. ще получи бившият митничар от Свиленград Цветомир Петров, след като осъди прокуратурата. Делото за корупция срещу него е било прекратено заради липса на доказателства, преди да стигне до съда, съобщи "Лекс".

Петров бе сред 33-мата задържани служители на митницата през зимата на 2015 г., когато властите обявиха акция срещу корупцията. Те бяха арестувани, защото си искали такса "спокойствие", за да си затворят очите при проверка на коли и камиони. При обиск бяха открити над 100 000 лева.

Премиерът по онова време Бойко Борисов обяви, че митничарите били наблюдавани от доста време "как си свиват фунийките и си събират парата, а тези пари ни трябват за пътища", и поздрави разследващите за добре свършената работа.

Петров и част от колегите му бяха обвинени за участие в организирана престъпна група за подкупи, като той е останал 3 месеца в ареста, след което е бил освободен срещу гаранция от 15 000 лв., и му е било забранено да напуска страната. Разследването обаче не приключва с внасяне на обвинителен акт, а в началото на миналата година Петров е уведомен от прокуратурата, че наказателното производство срещу него е прекратено поради липса на доказателства.

Той решава да заведе дело срещу обвинението по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), като претендира за обезщетение от 94 000 лв., но съдията по делото му присъжда 12 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови