Министърът на правосъдието: Ще поискам оставката на главния прокурор (видео)

Настоящият ВСС сам разклати доверието в себе си, спецправосъдието трябва да бъде преформатирано, не закрито, заяви Иван Демерджиев

OFFNews 05 ноември 2021 в 08:31 5428 2

Снимка БТА

Ако главният прокурор Иван Гешев не си отговори сам на въпросите, които поставя обществото към него, аз ще внеса искане за неговата оставка. Смятам, че имам това правомощие. 

Това заяви министърът на правосъдието Иван Демерджиев в рубриката "Властта говори! Открито" в страницата във Фейсбук на Министерския съвет. Проблемът не е в смяната на една личност, проблемът е в модела, но когато има дефицит на справедливост - да, искам смяна на главния прокурор. Искам работеща прокуратура, обясни Демерджиев. 

В момента чакаме решение на Конституционния съд по въпроса "има ли правомощия министърът на правосъдието да иска оставката на главния прокурор". Аз вярвам, че това решение ще бъде с положителен отговор на този въпрос. След това ще внеса искане за отстраняването на Иван Гешев, уточни той.

„От главния прокурор се очаква да е символ на законност в една държава, а когато десетки хиляди скандират името ти по улиците и след него лозунгите - „Позор“, „Оставка“ и „Затвор“, ти трябва да имаш самосъзнанието сам да прецениш дали си способен да изпълняваш функциите на главен прокурор или трябва да си подадеш оставката, каза още той.

Ние нямаме главен съдия, имаме председател на ВАС, на ВКС, но техните функции са административни. По думите му прокуратурата трябва да следва структурата на съдилищата и България няма нужда да има главен прокурор.

Настоящият ВСС сам разклати доверието в себе си. Доказателство за това е, че съдиите не излъчиха свой представител в него, което означава, че има нужда от промяна, коментира министърът. 

Спецправосъдието трябва да бъде преформатирано, не да бъде закрито. В момента обхватът на делата му е много разширен, смята Иван Демерджиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови