Михаил Камбарев: КПКОНПИ е ужасяващо нефункционираща структура

От 2017 г. досега над 80% от производствата за конфликт на интереси не са довели до нищо, твърди шефът на парламентарната комисия срещу конфликта на интереси

OFFNews 28 януари 2022 в 18:23 3673 1

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е ужасяващо нефункционираща структура, обяви шефът на ресорната парламентарна комисия от "Продължаваме промяната" Михаил Камбарев.  

В нея вчера депутатите изслушаха председателя на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацарав, който обяви, че много хора се опитват за омаловажат комисията, но тя има признанието на Европа и даде за пример споразумението й с прокуратурата на Лаура Кьовеши. Според него дефект в закона е, че управлението и реализацията на отнетото имущество не е в ръцете на финансовото министерство.

Според Камбарев от 2017 г. досега над 80% от производствата за конфликт на интереси не са довели до нищо. КПКОНПИ не се е самосезирала по нито едно производство, а чака прокуратурата да й изпрати нещо. 

По закон производствата за конфликт на интереси започват по сигнал, а по незаконното придобитото имущество - освен сигнал се изисква и възлагане от прокуратурата. Цацаров обяви, че активните проверки на КПКОНПИ са 5876. 

Камбарев обаче напомни, че няма производство срещу човек на висша държавна длъжност, а изслушването на Цоцаров само е затвърдило впечатлението за неефективността на комисията.

"Защо има такава голяма неефективност - и тези въпроси искахме да зададем. Накрая се оказва, че и КПКОНПИ, и г-н Цацаров се бият в гърдите, че са наложени запори върху имущество, които Цацаров казва, че са за 3 милиарда. От 2013 досега са наложени запори за 3 милиарда, от които отнето имущество обаче е за 37 милиона лв.", посочи Михаил Камбарев.

Шефът на антикорупционната парламентарна комисия каза и че приемат сигнали и органът ще продължи изслушването на хора, които твърдят, че имат проблеми с правосъдието, както бе в предишните парламенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

28.01 2022 в 22:06

а така, лъсна истината, 3 милиарда уж, а то било 37милиона.

смятайте сами как се краде. И дали този цирей не варди всъщност вместо да отнема.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика