Мигранти атакуват границата ни в камиони с дини

OFFNews Последна промяна на 29 юни 2020 в 12:33 3333 1

Петима подсъдими от Афганистан, Иран и Турция, задържани при незаканно преминаване на границата ни на 25 юни, се споразумяха районна прокуратура – Петрич за условни присъди от 6 месеца и глоби по 100 лева.

Чужденците са заловени на българо-гръцката граница. При разпит на единия от тях е било установено, че преди време живеел в столицата на Афганистан Кабул. Шест месеца по-рано, по нелегален път през Турция, стигнал до Гърция. Установил се в Атина, като впоследствие се свързал с хора, с които се договорил да бъде преведен в България срещу сумата от 800 евро. Крайната цел на мигрантите била Западна Европа.

Каналджиите поели групата чужденци в Солун, откъдето ги превозили в посока към България. През нощта стигнали до място, където им било наредено да изчакат, докато шофьор на товарен автомобил заспи и те успеят да се скрият в ремаркето му.

Трафикантите отворили вратите на ремаркето и укрили мигрантите между палетата с дини. Чужденците престояли в него около 13 ч., когато при проверка били установени и задържани от граничните власти. 

В хода на разследването е бил разпитан водачът на камиона – полският гражданин Р.Ж. Той е заявил, че от няколко години работи в транспортна фирма и редовно извършва курсове по дестинация Гърция – Полша. Товарът – дините, били натоварени на складова база до гр. Рупаки в Гърция. По пътя за граничния пункт Р.Ж. спирал за почивки, като нямал наблюдения за нещо нередно. За укриващите се в управляваното от него МПС разбрал при проверка, извършена на ГКПП Кулата - Промахон. От направена снимка с рентген, компетентните органи са установили, че в полуремаркето има няколко лица, които шофьорът никога не бил виждал.

Наказателните производства срещу чужденците са приключили с одобрените от съда споразумения. 

Вчера под ръководството на Районна прокуратура – Петрич са започнали действията по разследване по досъдебни производства със сходна фактическа обстановка. При проверка граничните служители са установили петима афганистанци в камион с дини, управляван от шофьор от Полша. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X