Международните арбитражи дела да минат към правосъдното министерство, настоява Василев. ГЕРБ, ДПС и ИТН са против

Постановлението бе одобрено още от кабинета "Петков", но служебният кабинет го отмени

OFFNews 04 юли 2023 в 14:48 1585 0

Асен Василев

Снимка БГНЕС/Архив

Асен Василев

Министърът на финансите Асен Василев отново е предложил международните арбитражни дела да бъдат прехвърлени от Министерството на финансите в Министерството на правосъдието. Междувременно от ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" са внесли проекторешение в парламента, с което се опитват да блокират идеята на Василев.

На 16 юни в онлайн страницата за обществените консултации на Министерски съвет (МС) е публикуван проект на постановление на МС за създаване на Институт за стратегически анализи и прогнози и приемане на негов устройствен правилник.

На пръв поглед темата е далечна от международните арбитражни дела, но идеята за прехвърлянето на защитата на държавата по съответните дела от Министерство на финансите (МФ) към правосъдното министерство е записана в преходните разпоредби на документа.

По времето на кабинета "Петков" същото постановление бе прието, но служебният кабинет "Донев" го отмени. В сегашната структура на финансовото министерство има специална дирекция "Съдебна защита", която Асен Василев иска да закрие.

На 29 юни в деловодството на Народното събрание (НС) е постъпило проекторешение за блокаж на идеята на Асен Василев, внесено от депутати от ГЕРБ, ДПС и ИТН, сред които Делян Добрев, Тошко Йорданов, Хамид Хамид, Гроздан Караджов и Деница Сачева.

В мотивите им пише, че международните арбитражни дела трябва да останат в ресора на финансовото министерство. Според вносителите подобна промяна на закона трябва да се случи в НС, а не в правителството.

В международните арбитражни дела понякога става въпрос за милиарди - например в случая на АЕЦ "Белене", както и в евентуално дело срещу "Газпром" за спрените доставки, отбелязва СЕГА.

Специалистът по арбитражно право и председател на Висшия адвокатски съвет адв. Ивайло Дерменджиев пред година публикува становище, в което подкрепя идеята на Асен Василев. Според него така и български кантори ще могат да бъдат наемани при защита на държавата в международни спорове.

"Обединените опит и експертиза на Министерството на правосъдието и тези на експертите от дирекция "Съдебна защита" на МФ щe дoвeдат дo eфeĸтивнo тpeтиpaнe нa възниĸнaлитe ĸaзycи и до оптимизиране на нaпpaвeнитe пpeз пocлeднитe 10 гoдини ĸoлocaлни paзxoди зa aдвoĸaтcĸи xoнopapи", пише адв. Дерменджиев в становището си.

Някои наблюдатели коментират, че Асен Василев всъщност прокарва интересите на представители на адвокатската гилдия, отбелязва "Сега".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!