Местан категоричен: Невинен съм за катастрофата

Прокуратурата лъже и клевети, разследването е преднамерено, чакам поне извинения, заяви днес в Кърджали лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан

Вилдан Байрямова 26 април 2019 в 16:49 7707 2

Лютви Местан

Снимка Вилдан Байрямова

Местан и екипът му начело с режисьора Евгений Михайлов провеждат собствено разследване на фактите около фаталната катастрофа от 14 април, при която загина 6-месечната Еджрин. По време на цялото едночасово изложение на политика вървеше мултимедия, включваща и видеоклипове на другия участник в инцидента, показващи склонността му към високи скорости и нарушения на пътя, които сам е заснел и публикувал във Фейсбук.

„Реших да проговоря, за да отговоря на огромен брой лъжи и квалифицирани клевети за мен, разпространени както от медиите, така и, за съжаление, от българската прокуратура. Избрах мълчанието като израз на съпреживяване на огромната мъка на родителите, роднините и близките на загиналото бебе. Аз или трябваше да мълча, или да кажа истини за отговорността на бащата, водач на БМВ-то, което удари колата, която управлявах“, започна Местан.

Той подчерта, че лъжите и клеветите набрали невиждана скорост и се разгърнали в широк мащаб под специалния надзор на Главната прокуратура, така мълчанието му вече се оказало недопустимо. "Не мога да стана съучастник в добре премислен сценарий за изграждане на образа на злодея – убиец на дете, само защото това би обслужило нечии политически интереси с оглед на статута ми на председател на партия ДОСТ, заяви Местан. И настоя за честно и обективно разследване, което да установи истината за катастрофата и на тази основа да се определи отговорността.

Обвиненият за инцидента, приключил със смърт, повтори отново, че не е допуснал нито едно нарушение на пътя, спрял е на знака „Стоп“ и се включил в дясната лента по посока Кърджали, без да отнема ничие предимство. Тогава е бил ударен от другия водач, пресякъл непрекъснатата линия и маркирания остров. А прокуратурата решила да повдигне обвинение срещу него още на втория ден, макар до момента да не е обвинила истинския, според версията на Местан, нарушител, който дължи отговори. Той е узнал, че се провеждат разпити на свидетели, които де факто не присъствали на мястото, но пък преките очевидци, пътували в колата зад него, все още не били разпитани. Тогава зад него пътуваха негови съпартийци, в това число областният лидер на ДОСТ Мустафа Шахин.

Всичкото това Местан определи като преднамереност. По същия начин преднамерени били и медиите, които мигом застанали срещу него и произнесли присъдата му на убиец. По-нататък той изложи детайли от инцидента и собствения си шок от станалото. Обаче 2/3 от медиите поставили червена стрелка върху колата му на публикуваните фотоси. „Всички вие избрахте най-лесното – да представите катастрофата като причинена от мен. Това е не просто недопустимо, това вече е грях, защото така се вменява вина“, заключи той.

Местан подчерта, че за него нещата са ясни и отказа да коментира, за да изчака експертите да си свършат работата, и изрази надежда те да не бъдат подложени на натиск. „Защото съм изпълнен с дълбоки и основателни съмнения, особено скандално и преднамерено е твърдението на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, че от Пътната полиция при СДВР са ги уведомили, че в периода от 2013 г. до момента Лютви Местан има в сила 1 наказателно постановление, 1 акт и 13 фиша, всички за превишена скорост и платени, като глобите са били от 100 до 300 лева. Изграден е образът на рецидивиста, който кара с превишена скорост“, посочи той. И подчерта, че „това е не просто лъжа, а квалифицирана клевета, за която се носи наказателна отговорност, независимо колко високо в държавната йерархия стои клеветникът“.

Политикът се закле, че от 2013 г. не е извършил нито едно нарушение на Закона за движение по пътищата, той като оттогава до април 2017 г. е бил със статут на охранявано от НСО лице и никога не е управлявал автомобил, за което имало протоколи. А от 2015 г. нямал и собствена кола. В същия период той беше председател на ДПС. Той е подал молба до КАТ да му бъдат предоставени всички наказателни постановления и фишове, за които Арнаудова твърди, че са издадени на него. „И като ги получа, ще се потвърди предположението ми – най-вероятно са засечени коли, собственост на ДПС, управлявани от мои заместници или техни шофьори. А когато се регистрират тези нарушения електронно, те се изпращат до собственика на автомобилите. Ако се окаже, че те са на ДПС, това е не просто манипулиране на общественото мнение, ще си потърся правата в съда. Ще заведа дело за квалифицирана клевета, няма значение кой е извършителят на това престъпление от общ характер – дали е Пътна полиция, или говорителят на Главната прокуратура“, заяви Лютви Местан.

Той отново подчерта, че е напълно невинен за инцидента и че много скоро фактите ще се изяснят. И ще поиска поне извинение от тези, които го клеветят. Местан приключи с призив към главния прокурор да назначи проверка за твърденията на говорителката си Арнаудова, за да се установи дали нарушенията са извършени от него, или са дело на водачи на автомобили на ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

03.05 2019 в 13:05

Нещо много бързо му нашиха всички грехове.

Човекът просто кара като почти всички у нас - предимството е препоръчително, лентите за движение са за красота, а ограниченията - хранилки за КАТ. А пък като си известен - има възможност да уволнят катаджията дето ти пише глоба, та няма и с КАТ проблеми.

И във фаталния ден се срещнал със себеподобен дето лети твърде ниско над кръстовището.

4000

1

chastotvlastta

26.04 2019 в 20:11

"Милия" Местан бил невинен "горкия", направо да го ожали човек.6-месечната Еджрин лежи в гроба заради, семейството е смазано, а той се прави на светата вода ненапита!Само едно наказание може да има за такъв недочовек СМЪРТ! СМЪРТ за Местан!