Медицинската сестра Нася Ненова осъди Либия заради мъченията и на втора инстанция

OFFNews 15 май 2020 в 19:35 10319 0

Медицинската сестра Нася Ненова спечели и на втора инстанция делото, което тя заведе към Главното следствено отделение в Либия и то трябва да й плати обезщетение от 500 000 лв. за преживените мъчения. Днес Софийският апелативен съд потвърди решението на Софийския градски съд. 

Отделно от това деветимата либийци трябва да платят и 26 617 лв. обезщетение за имуществени вреди от пропуснат доход за периода 9.02.1999 - 24.07.2007 г.

Нася Ненова, Кристияна Вълчева, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж бяха арестувани в Триполи през 1999 г. Те бяха обвинени, че са заразили със СПИН 400 деца, както и в заговор срещу Джамахирията. По-късно бе арестуван и съпругът на Кристияна д-р Здравко Георгиев.

Първоначално българските медици получиха смъртна присъда, но през 2007 г. Висшият съдебен съвет на Джамахирията замени смъртните им присъди с доживотен затвор. После бе разрешено наказанията да се изтърпят в България и шестимата бяха върнати в София, където президентът тогава Георги Първанов, ги помилва.

Тричленен състав на Софийския апелативен съд приема, че категорично е доказано, че от арестуването на Нася Ненова на 9 февруари 1999 до 16 май 1999 г. тя е била държана в изолация в полицейски участък и в последствие в школа за полицейски кучета, а не в затвор.

По време на съдебния процес до 24 юли 2007 г., когато се е завърнала в България, е била в условията на строг тъмничен затвор при унизителни условия.

От свидетелските показания е установено, че през първите няколко дни Нася Ненова е била държана с други повече от 20 жени в малка и мръсна килия, без прозорци, хранена е била като животно. Освен това първите 40 дни не е имала възможност да се къпе.

Била е подложена на жестоки физически и психически изтезания, за да направи самопризнания, върху които прокуратурата да изгради обвинение по повод смъртта на стотици либийски деца от ХИВ вирус, посочва съдът. Изтезанията са включвали бой с пръчки по тялото и по стъпалата, бой с кабели, увисване на ръце, стоене на един крак, пускане на ток през тялото, заплашване от разкъсване от кучета, заплаха за семейството й.

"Посочените изтезания безспорно съставляват противоправно поведение и представляват „изтезание“ по смисъла на Конвенцията против изтезанията и на Международния пакт за граждански и политически права", мотивират се магистратите.

Валя Червеняшка също осъди мъчителите си, но само на първа инстанция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови