Магистрати и служители с коледни премии 70% от основната заплата плюс парите за ранг

OFFNews 24 ноември 2022 в 13:38 3061 1

пари

Снимка Архив

Коледни премии.

Висшият съдебен съвет реши коледните премии за магистрати и служители за тази година да са 70% от основната заплата плюс парите за ранг и даде съгласие административните ръководители на съдилищата и прокуратурите да ги раздадат.

През последните години ВСС раздаваше по заплата или заплата и половина за Коледа (с изключение на 2021 г., когато премиите бяха обвързани с натовареността), съобщи "Лекс".

Тази година парите са по-малко заради увеличените разходи за издръжка, както и заради орязания от парламента бюджет на съдебната власт. За да осигури парите, през последните седмици ВСС събираше информация от съдилищата и прокуратурата за направените икономии като същевременно прецени и какъв е неразпределеният резерв в бюджета.

23 686 300 лв. били необходими, за да може да се раздадат коледните премии в размер на 70% от основната заплата плюс ранг.

Бюджетната комисия на ВСС извършила анализ на изпълнението на съдебния бюджет, който показал, че към март има неразпределен резерв от 19 496 721 лв. От него през годината са били раздадени 17 287 067 лв. на съдилищата и прокуратурата за различни нужди, включително и за допълнителните трудови възнаграждения, отпуснати през юли т.г.

Други 163 784 лв. пък са заделени за награди за магистрати по чл. 303 от Закона за съдебната власт. А 145 000 лв. били предвидени за заплащане на членовете на помощните атестационни комисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика