Лаура Кьовеши и Сотир Цацаров се споразумяха да си сътрудничат

Досега на КПКОНПИ били възложени 4 проверки за злоупотреба с европейски средства

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2021 в 11:49 1972 1

Главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши и шефът на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров подписаха Споразумение за сътрудничество между прокуратурата и КПКОНПИ. Това става малко преди правителството да осъществи приоритета си в съдебната реформа комисията да бъде разделена на две.

Целта на споразумението е да се ускори процесът на сътрудничество и обмен на информация в рамките на установените правомощия на двете институции, посочват от КПКОНПИ.

При разследването на престъпления от компетентността на Европрокуратурата, които засягат финансовите интереси на ЕС и са извършени от лица, заемащи висши публични длъжности, органите на комисията – дирекция „Противодействие на корупцията“, действат под непосредственото ръководство на съответния български европейски делегиран прокурор.

КПКОНПИ ще предоставя на Европейската прокуратура пълна информация за установени корупционни престъпления. В споразумението е посочено, че „комисията информира без ненужно забавяне Европрокуратурата за всяко престъпно поведение, по отношение на което би могла да упражни своята компетентност".

Европейските прокурори могат да възлагат на антикорупционната дирекция извършването на предварителни проверки, както и да упражняват контрол в тази насока. Предвидено е също, че в хода на вече образувани досъдебни производства прокуратурата на Кьовеши и КПКОНПИ си взаимодействат по реда на НПК и Регламент (ЕС) 2017/1939, като действия по разследването се планират съвместно и могат да се възлагат на служители на дирекция "Противодействие на корупцията".

Освен в наказателното производство, взаимодействието ще се осъществява и при отнемането на незаконно придобито имущество. Европейската прокуратура ще уведомява КПКОНПИ чрез председателя й за всяко повдигнато обвинение, което според ЗПКОНПИ налага образуването на имуществена проверка. На органите на комисията могат да се възлагат и действия по налагане на запори и възбрани, както и по управление на обезпеченото имущество.

Двете институции ще провеждат и съвместни обучения, за да се повиши подготовката на прокурори и служители на комисията.

Досега на дирекция "Противодействие на корупцията" са възложени от европейски делегирани прокурори 4 проверки с предмет злоупотреба със средства на ЕС, посочват от КПКОНПИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови