Квиц и бандата му остават в ареста

OFFNews Последна промяна на 29 септември 2017 в 13:17 11658 0

Специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на шестима от участниците в бандата за изнудване чрез заплахи и побои, лихварство, палежи и разпространение на наркотици начело с Цветомир Ценов-Квиц на територията на Врачанска област и Козлодуй.

На друг участник в организираната престъпна група е наложен „Домашен арест“.

На 25 септември специализираната прокуратура повдигна обвинения на седем участници в престъпната структура: на ръководителя Цветомир Ценов, на Димитър Димитров, Росен Благомиров, Мартин Каменов, Силви Плешоев, Марио Йорданов и Кайчо Симов (който е с „Домашен арест“). Те бяха задържани на 26 септември 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура с участието на Дирекция „Жандармерия“ към ГДНП и Бюрото по защита при главния прокурор.

На ръководителя на групата Ценов са повдигнати обвинения за 11 престъпления, сред които и отвличане , за което се предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е сформирана и е действала от септември 2015 г. на територията на област Враца и Козлодуй. 

Всеки от участниците в нея имал определени функции и отговорности: Димитров и Симов се занимавали с лихварство и събирането на дължими суми; Йорданов, Симов, Каменов и Благомиров „завеждали“ разпространението на наркотици във Врачанско; Благомиров отговарял за силоваците, които заплашвали и малтретирали собственици на заведения да плащат месечни вноски, унищожавали тяхно имуществото им, палили автомобили. В определени случаи Благомиров, Димитров и Каменов – по разпореждане на ръководителя Ценов и с негово лично участие, извършвали отвличания на лица и сексуални извращения с тях.

Схемата за осъществяване на принуда, заплахи и силови действия била създадена по инициатива на Ценов, който извършвал охранителна дейност на земеделски земи във Врачанско заедно с петима от групата (които работели в
охранителната фирма „Марс“ на съпругата на Ценов). Самият Цветомир Ценов е подсъдим по друго дело на Специализирания наказателен съд – като участник в групата за изнудване, лихварство и побои на Ангел Попов, известен в Северозапада с прякора си „Главестия“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Парламентът на живо