КС остави акционерите в КТБ без право да обжалват фалита на банката

OFFNews 14 юни 2016 в 14:43 2929 0

Акционерите в КТБ нямат право да обжалват отнемането на лиценза на банката.

Това постанови Конституционният съд, като отхвърли искането на Върховния касационен съд (ВКС) по делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) за обявяване на противоконституционни текстове от закона за банковата несъстоятелност.

Решението е подписано с особено мнение от докладчика по делото Константин Пенчев и колежката му Таня Райковска. 

КС отказа да отмени текста от Закона за банковата несъстоятелност, според който решението за обявяване на банката във фалит, с което се определя и началната дата на неплатежоспосбността ѝ, може да бъде оспорено само от квесторите, временните синдици, БНБ и прокуратурата.

Съдът не отмени и друг текст - че само квесторите и синдиците представляват банката, за която се иска откриване на производство по несъстоятелност.

ВКС спря делото за несъстоятелността и се обърна към КС, защото според съдебния състав нормите на закона противоречат на правото на справедлив процес и противоречат на редица норми от конституцията и на чл. 6 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, които уреждат правото на гражданите на ефективни правни средства за защита.

КТБ е в несъстоятелност от април 2015 година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови