КС: Недопустимо е приет от парламента закон да се променя, преди да е обнародван в Държавен вестник

OFFNews 06 юни 2023 в 14:55 2400 0

съд

Снимка Архив

Конституционният съд.

Недопустимо е приет от Народното събрание закон да бъде изменян, допълван или отменян, преди да е обнародван в Държавен вестник, реши Конституционният съд с единодушие от 10 гласа. 

Мотивите за решението още не са публикувани.

КС бе сезиран по искане на президента Румен Радев в началото на 2021 г. Тогава държавният глава се аргументира, че е недопустимо, докато един закон не бъде обнародван, негови разпоредби да се изменят, допълват или отменят, освен при наложено вето. Освен това според него сезирането се налага заради практиката на противоречиво прилагане на тези разпоредби от законодателя.

В мотивите му се казваше още, че практика на парламента е да не изчаква обнародването на закона, да не го променя в рамките на повторното му обсъждане при наложено вето, а да прави изменения с друг закон, чието приемане на второ гласуване е предстоящо.

"Наличието на различни действия, предприети в идентични случаи от едно и също Народно събрание, е категоричен аргумент, че разпоредбите, за които се иска тълкуване от КС, се прилагат по различен начин", изтъкна Радев.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!