КС не откри проблем при отнемането на лиценза на охранителната 'Делта гард'

OFFNews 05 декември 2023 в 14:11 2155 2

Делта гард

Снимка Архив

Конституционният съд отхвърли искането на Върховния административен съд да бъде отменен текстът от Закона за частната охранителна дейност в частта, заради която бе отнет лицензът на "Делта гард". Под решението с особено мнение са се подписали Соня Янкуова и Янаки Стоилов. Все още не са публикувани мотивите за решението на КС.

Казусът с отнетите от МВР лицензи на охранителната компания "Делта гард" стигна до КС през декември миналата година, след като ВАС спря делото, за да пита конституционалистите дали заповедта на ръководителя на Главната дирекция "Национална полиция" (ГДНП) тогава Станимир Станев от 4 ноември 2021 г. не противоречи на основния закон.

Административното дело бе образувано пред ВАС по жалба на охранителите срещу решението на Административен съд София - град, с което бе отхвърлена жалбата на "Делта гард" против заповед на директора на ГДНП в Министерството на вътрешните работи.

Процедурата за отнемането на лиценза за охранителна дейност на "Делта гард" бе открита през октомври 2021 г. На 27 октомври от ГДНП публикуваха съобщение за това в сайта на вътрешното министерство. Ден по-късно ведомственият пресцентър уточни, че основание за това е обстоятелството, че съдружник в компанията е бил обвинен в престъпление от общ характер, но въпреки това не е изпълнил задължението си да излезе от дружеството в 30-дневен срок.

По неофициална информация става въпрос за съсобственика на "Делта гард" Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста, който през май 2019 г. е бил обвинен в Бургас за самоуправство, осъществено със сила или заплаха.

В разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета" името на Спасов бе посочено от Илия Златанов като част от сценария как бившият следовател Петьо Петров и негови близки се опитали да му отнемат бизнеса с активното съдействие на прокуратурата.

Тогава Златанов заяви, че "Делта гард" са го следили и са охранявали бизнеса му, без негово съгласие. В хода на разследването стана ясно, че от фирмата не допускат никого да доближава асансьорния завод "Изамет".

Бизнесменът Васил Божков пък обвини "Делта", че техни служители са били сред провокаторите на антиправителствените протести през 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

05.12 2023 в 18:49

От скоро пазят и църквата в Надежда в София. Няма стъпя вече там

1935

1

Муню

05.12 2023 в 15:31

Пуснете водата, че тоалетната прилива!
Ако, отнемането на лиценза е законно, защо не ги разследват за то отнема на достъп до чужда собственност (направо присвояване)?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика