Крум Зарков: Време за скатаване няма. САЩ и Великобритания защитават своите интереси, не нашите

Днес у нас пристига посланик от Държавния департамент, който отговаря за санкциите

OFFNews 13 февруари 2023 в 10:59 4857 2

Зарков

Снимка БГНЕС

Крум Зарков

Носителите на политическата власт най-сетне трябва да разберат, че време за скатаване няма. Новият списък "Магнитски" и санкциите на Великобритания са актуалност, но не са актуалност въпросите, които те поставят. Този въпрос стои твърде дълго време пред нас и тъй като ние не намираме силата да го решим - се появяват такива неща. 

Това коментира служебният правосъден министър Крум Зарков пред Нова тв. Той смята, че е възможно да се появят и още списъци по закона "Магнитски", а днес у нас пристига посланик Джим О‘Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ. Двамата ще проведат среща.

Миналия петък Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции по Глобалния закон на Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов за "тяхното широко участие в корупционна дейност в България".

Същия ден Великобритания наложи санкции срещу Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков, които според британските власти са замесени в престъпления, свързани с корупция, включително злоупотреба с публични средства.

По думите на Зарков има достатъчно данни, за да се направи разследване по всички твърдения.

"Това важеше и за първия път. Но ние нямаме в съдебната власт прокуратура, която да може достатъчно авторитетно и ясно да отсече, така че всички да се съгласят дали това, което е казано, е вярно или не е", посочи той.

Правосъдният министър изтъкна, че законът "Магнитски" и санкциите на Великобритания "всъщност са защитни механизми на тези държави, които се защитават от мръсни капитали или хора, които считат, че могат да им навредят".

"Кога го правят? Когато считат, че страната, от която тези хора произлизат, няма достатъчно ефективни механизми, за да отсява сама зърното от плявата. Хората защитават собствените си интереси - не нашите. Въпросът е има ли институция в България, която е провела разследване след санкциите и твърденията по "Магнитски", допълни Зарков.

Той бе категоричен, че трябва да се приемат необходимите закони и реформа, както и хората, които качествено да ги изпълняват. "Толкова е просто!"

По повод казаното от президента Румен Радев в Брюксел, че България ще наложи вето на евентуални ядрени санкции срещу Русия Крум Зарков коментира, че подкрепя държавния глава и не вижда несъответствие между него и суверена.

"Подкрепям позицията на Румен Радев. Не, той не прекрачва конституционните правомощия в нито един случай. Няма основание за импийчмънт на президента. Това е един от елементите на предизборната кампания", каза правосъдният министър.

За конгреса на БСП, на който бе поискана оставката на Корнелия Нинова, но отхвърлена по-късноа, Зарков обясни, че "това, което се случва в БСП, е следствие на отдавна нерешени проблеми".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

13.02 2023 в 12:22

На Крум Зарков и компания интересите им са да крадат.

САЩ и Великобритания си имат своите досадни недостатъци ама такива като Зарков ми ги правят съюзници.