Крум Зарков: Съдия ще проверява отказите на прокуратурата да разследва

Имаме нужда от действащ парламент, заяви служебният министър на правосъдието

OFFNews 15 октомври 2022 в 09:44 2979 0

Крум Зарков

Снимка БГНЕС/архив

Ще предоставим на банките на депутатите проектозаконите, по които сме работили през последните месеци, каза Крум Зарков

Имаме нужда от действащ парламент, заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков по БНТ. 

Предстои много работа по законите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по проектобюджета за следващата година, подчерта той. 

От Министерството на правосъдието ще предоставят на банките на депутатите проектозаконите, по които са работили през последните месеци. Това е дълъг процес, ние имахме смелостта да го завършим, каза още Зарков. Той даде пример за Закона за личния фалит, по който в различни варианти се работи 10-12 години. 

Правосъдният министър каза, че сега има идея, чака се становище на Венецианската комисия, за съдия, който да проверява отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства. У нас витае усещането, че има недосегаеми, въпросът е в това кои дела не стигат до съда, този монопол трябва да може да бъде разбит, призова Зарков.

Според него проектозаконите на служебния кабинет са добра рамка, от която депутатите от 48-ото НС могат да се възползват.

В съдебната система има въпроси, които да ангажират всички, в това число и опозицията. Такъв е въпросът за избора от парламента на членове на ВСС, каза Зарков. По думите му заради непрекъснтатите избори не бива да се предизвиква конституционна криза. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!