Крум Зарков предлага ВСС да изслушва българския офис на Европрокуратурата

OFFNews 22 февруари 2023 в 12:11 2436 1

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Крум Зарков

Правосъдният министър Крум Зарков предложи на Висшия съдебен съвет да бъде изслушано ръководството на българския офис на Европейската прокуратура. 

Това се случва, след като втори европейски делегиран прокурор подаде оставка. На фона на непопълнената българска квота и заради масовото напускане Европейската прокуратура може да остане без хора в България. До момента двама от деветимата български представители в Европрокуратурата са напуснали, на път е трети, а в деловодството са останали неколцина.

Кьовеши остава без хора в България. Европрокурорите ни искат при Гешев

Първата оставка - на Бойко Калфин, дойде в средата на януари, а втората - на Елена Попова, в края на миналата седмица. Европрокурорът Ивайло Илиев пък се опитва да спечели пост в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроджъст). Очаква се той да е третият напуснал. По неофициална информация всички останали действащи европейски делегирани прокурори без един са кандидатствали в конкурси за повишение с намерение да се върнат на работа при Иван Гешев. Предпочитаната позиция е в Софийската апелативна прокуратура. Оставки подават и хората, работещи в деловодството.

По време на днешното заседание на ВСС Зарков предложи разговор за проблемите в Европейската прокуратура у нас.

"Това текучество ме притеснява. Много надежди са свързани с Европейската прокуратура, особено тук, в България. Знаете, служебното правителство положи огромни усилия тя да бъде обезпечена. Около сградата, около деловодството, това, което беше в правомощията на Министерски съвет, беше направено, а именно сградата беше предадена на Висшия съдебен съвет целево за нуждите на Европейската прокуратура в България. Оттам нататък доколкото съм запознат, процедурата се движи, прави се паспортизация на сградата. Ще са необходими обществени поръчки, но ми се иска всичко да става малко по-бързо", добави Зарков, цитиран от БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!