Кьовеши остава без хора в България. Европрокурорите ни искат при Гешев

OFFNews 21 февруари 2023 в 13:01 10295 6

Кьовеши

Снимка Министерство на правосъдието

Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура може да остане без хора в България заради масовото напускане на делегирани прокурори и персонал. До момента двама от деветимата български представители в Европрокуратурата са напуснали, на път е трети, а в деловодството са останали неколцина, съобщи Mediapool. Причината за масовия отлив е нездравословната атмосфера, която цари в българското представителство, и липсата на правила за работа.

Първата оставка - на Бойко Калфин, дойде в средата на януари. Той ще иде на работа във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Калфин спечели конкурса за върховен прокурор миналата година, но имаше право да остане на работа в Европейската прокуратура при запазване на мястото му в българската. Мъглява остана причината за оттеглянето му.

В края на миналата седмици оставка е подала и Елена Попова. Преди да стане европрокурор, тя бе съдия в спецсъда, а сега пак се връща да работи като съдия.

Европрокурорът Ивайло Илиев пък се опитва да спечели пост в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроджъст).

По неофициална информация всички останали действащи европейски делегирани прокурори без един са кандидатствали в конкурси за
повишение с намерение да се върнат на работа при Иван Гешев. Предпочитаната позиция е в Софийската апелативна прокуратура.

Миналия четвъртък са напуснали и четири от петте деловодителки в българския офис, като преди това са подали сигнал до Кьовеши за токсичната обстановка в институцията. Примера им са последвали и двама от петимата прокурорски помощници. 

Самата Лаура Кьовеши е коментирала пред медията, че оставките са от личен характер и няма да бъдат коментирани за момента. Ръководството на Европейската прокуратура "внимателно проучва въпроса" за случващото се в България.

Годишният доклад за работата на институцията ще бъде публикуван в първите дни на март и ще съдържа оперативни резултати за всички страни, включително и за България. След това ще има реакция на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

205

6

REXX

22.02 2023 в 16:18

Хехехе, че къде ще видиш български прокурор да работи само за едната заплата ? Повъртяли са се боклучетата , видяли са при Кьовеши че има само бачкане и никаква далавера , па са се прибрали под топлото крило на каскета. Никога няма да се оправи тая държава. Просто не останаха свестни хора в съдебната система.

705

5

Деспин Митрев

21.02 2023 в 20:09

Аз от самото начало им се чудих на акъла, да работят с бългаски прокурори - Causa perduta!

1930

4

Муню

21.02 2023 в 14:36

Неее, не ги е стреха от нещо, което не знаят какво е!
Да работят? Тук забравиха какво е това нещо, за което взимат заплата. Най-вероятно са ги изхвърлили!

5827

3

pisnamiotmutri

21.02 2023 в 13:49

Страх ги е да работят. Ще вземат да ядосат шефовете пратили ги там за да симулират активност.

Коалиция Магнитски (ГЕРБ, ДПС и БСП) си има и главен прокурор.

1042

2

danvan

21.02 2023 в 13:47

плщс това се уплашиха да не ги намагнитят.

1005

1

Диоген

21.02 2023 в 13:03

е очакваше се..там няма лапаница