Крум Зарков: България отчаяно се нуждае от нов затвор

През краткия си мандат правосъдното министерство си поставя 5 приоритета

OFFNews 09 август 2022 в 11:51 1721 2

Зарков

Снимка Стоп кадър

Крум Зарков

Пет цели си поставя правосъдното министерство по време на краткия си мандат, обяви министър Крум Зарков при представянето на екипа си.

Първият от тях са законите по Националния план за възстановяване и устойчивост. На второ място Зарков постави ефективното прилагане на Закона за съдебната власт, с който на европейските делегирани прокурори се предоставя администрация.

"Следващите седмици е крайно наложително да се направи решителна крачка за реализиране на проекта за строеж на нов затвор. България отчаяно се нуждае от нов затвор от години и по него можем да се възползваме от десетки милиони по линия на Норвежкия финансов механизъм", посочи Зарков като следващ приоритет.

Той припомни, че последната обществена поръчка за изграждането на нов затвор се провали и сега предстои да се коригират някои от параметрите на проекта, тъй като цените на много от материалите са се повишили.

Създаване на съвет за криминологически изследвания към Министерство на правосъдието е четвъртият приоритет, защото "България е единствената страна в Европейския съюз, в която такъв съвет не функционира, макар че страната ни има с какво да се гордее по отношение на науката криминалогия", изтъкна още служебният министър.

Темата Шенген бе посочена като пети приоритет за екипа на МП.

"През последните години в обществото ни затихна тази тема, а това е въпрос с огромно практическо значение за всеки български гражданин и бизнеса", заяви Зарков.

"Приоритетите ни са реалистични и необходими и трябва да бъдат изпълнени сега, защото имат важни практически последици", обобщи Крум Зарков. 

Заместник-министри на правосъдието ще бъдат Мария Павлова, Юлия Ковачева, Емил Дечев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!