КПКОНПИ уличи в конфликт на интереси кмета на Красно село за трети път

Росина Станиславова е сключила договори с двама адвокати, които са я консултирали и в лично качество

OFFNews 08 юни 2022 в 12:54 1907 1

Станиславова
Росина Станиславова

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси за кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова (мандат 2019-2023 г.). Производството е започнало по сигнал.

В качеството си на кмет тя е сключила граждански договори с двама адвокати, включително и за участието им в постоянни комисии в общината, за което им е било изплащано възнаграждение от общинския бюджет. В същото време тя ги е ангажирала да я консултират и представляват пред административни органи и съдилища и в лично качество.

Административните производства и делата, по които те са били ангажирани от нея в лично качество, са свързани с установените по-рано от КПКОНПИ два конфликта на интереси по отношение на Станиславова. Първият е за това, че е определила сама себе си за ръководител на проект с европейски средства, определила е възнаграждението си и е избрала екипа на проекта. А вторият конфликт е за това, че е ангажирала дъщеря си на трудов договор по същия проект - „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“ по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

В хода на проверката е установено, че на 15 септември 2021 г. Станиславова е подписала възлагателно писмо за консултация и представителство с единия от адвокатите, на следващия ден е подписала отчет за свършената от него работа, а на 21 септември 2021 г. е подписала платежно нареждане за изплащане за сметка на общинския бюджет на възнаграждение на адвоката, ангажиран със защитата й като частно лице. По този начин тя е изпълнила състава от конфликта на интереси, като е упражнила правомощия по служба в свой частен интерес, който би могъл да повлияе върху обективното и безпристрастно изпълнение на правомощията или задълженията ѝ по служба, съобщават от КПКОНПИ.

Образувани са и две производства за конфликт на интереси и 3 проверки за установяване на несъвместимост на лица, заемащи висши публични длъжности.

На 23 август 2021 г. КПКОНПИ прие решение за установяване на конфликт на интереси за кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова за това, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е сключила трудов договор с дъщеря си. Наложена й е глоба в размер на 5000 лв.

Това е второто поред решение на комисията за конфликт на интереси по отношение на кмета Станиславова. На 9 юни 2021 г. е установено, че тя е определила сама себе си като ръководител на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“ по ОП “Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., сама е определила размера на почасовата ставка за себе си и е избрала екипа за работа по проекта. Наложена й е и глоба в размер на 15 000 лв. и отнемане в полза на държавата на получената материална облага в размер на 9981, 46 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови