КПКОНПИ глоби Стойчо Кацаров с 5000 лв.

Бившият служебен министър определи решението като "мръсна поръчка"

OFFNews 22 юли 2022 в 20:01 2786 0

Стойчо Кацаров

Снимка Министерство на здравеопазването

Стойчо Кацаров

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество глоби бившия служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров с 5000 лв., предаде БТА. 

Производството срещу Кацаров е образувано по сигнал. На 25 март от ГЕРБ дадоха бившия министър на специализираната прокуратурата и КПКОНПИ.

Установено е, че на 18 май 2021 г. той е подписал проект за изменения в наредбата за утвърждаване на медицински стандарт „Клинична лаборатория“. По този начин той е участвал в подготовка на акт в частен интерес - на Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ (СЦЗПЗ). Към момента на встъпването си в длъжност като служебен министър, Кацаров е председател на сдружението, установява КПКОНПИ.

От Комисията допълват, че е безспорен интересът на Сдружението в сферата, в която проектът на Наредба за изменение и допълнение регулира обществените отношения, тъй като към момента на публикуването му за обществено обсъждане, СЦЗПЗ има действащи договори с лечебни заведения, по които получава възнаграждение.

"Видно от предмета на сключените договори, СЦЗПЗ приема да координира участието на клиничните лаборатории в болничните структури в Националната система за външна оценка на качеството. На Кацаров е наложена глоба в размер на 5000 лв. Решението на комисията може да бъде обжалвано пред съда", уточняват от КПКОНПИ.

Бившият служебен министър определи решението като "мръсна поръчка".

"Прочетох в една медия, че КПКОНПИ ме глобява за това, че съм разглеждал с Ръководството на МЗ проект на наредба, който не е приет, а само обсъждан. Бил съм в конфликт на интереси с ЦЗПЗ, макар че неприетият проект не засяга по никакъв начин дейността на организацията", написа Кацаров във Фейсбук.

Той допълни, че "ГЕРБ си отмъщават за разкритията, а "антикирупционният" орган изпълни мръсната поръчка. Естествено, че ще обжалвам. Ще ги съдя и за набеждаване".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!