ГЕРБ даде Кацаров на спецпрокуратурата и КПКОНПИ

Ружа Райчева 25 март 2022 в 11:54 1808 0

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

ГЕРБ сезира Специализираната прокуратура и КПКОНПИ за евентуални закононарушения и престъпления с цел лична изгода, извършени от д-р Стойчо Кацаров, докато е бил служебен министър на здравеопазването. 

"Предаваме документи, разкриващи факти и обстоятелства за евентуални престъпления по време на служба и конфликт на интереси, извършени от Стойчо Кацаров. Сезираме спецпрокуратурата с молба да се извърши проверка дали има престъпление с цел лична изгода от страна на министър Кацаров", съобщи бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов. 

До 10 юни 2021 г. Стойчо Кацаров е бил председател на управителния съвет на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

"Един от основните проекти и дейности на този център е Националната система за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории. За извършването на тази дейност ЦЗПЗ подписва договори с лечебните заведения за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории. Договорите са възмездни с уредени в тях възнаграждения”, обясни Костадин Ангелов.

Според документите, които ГЕРБ е получила от сегашния здравен министър проф. Асен Сербезова, три лечебни заведение са взели суми по договори, сключени с ЦЗПЗ. Разплатените суми са отишли към МБАЛ Шумен, УМБАЛ "Св. Георги" и УМБАЛ "Свети Иван Рилски".

Докато Кацаров е бил министър и председател на ЦЗПЗ, е започнал процедура за изменение на наредбата за утвърждаване на стандарта по клинични лаборатории. Костадин Ангелов смята, че това поставя под съмнението дали бившият здравен министър не е променил умишлено медицинските стандарта с цел облекчаване дейността на сдружението си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!