Костадин Ангелов спечели делата за дискриминация при ваксинирането срещу COVID-19

OFFNews 21 ноември 2022 в 17:22 2359 0

Ангелов

Снимка БГНЕС

Костадин Ангелов

Софийският районен съд отхвърля пет иска по гражданско дело на Българския хелзинкски комитет (БХК) срещу Министерския съвет и бившия здравен министър Костадин Ангелов заради ваксинацията за COVID-19.

За това съобщи Ангелов на фейсбук страницата си. 

Постановеното на 7 ноември решение не е окончателно и може да се атакува пред Софийския градски съд.

Сагата започна през 2021 г.

Единият иск на БХК е да бъде установено, че приемането на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България на 07.12.2020 г., в който възрастните на и над 65-годишна възраст и хората с придружаващи хронични заболявания са поставени като група с нисък приоритет, съставлява нарушение на забраната за пряка дискриминация по отношение на тях по признаците "възраст" и "увреждане".

Съдът е отхвърлил и иска за непряка дискриминация чрез т. нар. "зелени коридори" за ваксиниране.

Другият отхвърлен иск е, че Ангелов е извършил пряка дискриминация по признаци "възраст" и "увреждане", като не е приоритизирал възрастните хора на и над 65-годишна възраст и лицата с придружаващи хронични заболявания, както и че е извършил непряка дискриминация.

Последният отхвърлен иск е за осъждане на ответника Министерски съвет да преустанови нарушението, като измени Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

"Никога и по никакъв начин не бих си позволил да дискриминирам която и да е било група от населението за сметка на друга. Като лекар вярвам, че всеки човек е ценен, а всеки човешки живот е безценен", написа Ангелов във фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!