Конституционният съд отмени следенето в интернет

OFFNews 12 март 2015 в 20:25 4270 3

Конституционният съд отмени текстовете в Закона за електронните съобщения, които регламентират достъпа на службите до данните за интернет и телефонния трафик и обяви разпоредбите за противоконституционни.

Магистратите постановиха, че те позволяват безконтролно навлизане в личната сфера на гражданите, а това е в противоречие с конституцията и Хартата за основните свободи на ЕС.

Зачертани са  три разпоредби на чл. 250а - чл. 250е, чл. 251 и чл. 251а от Закона за електроните съобщения, въведени през 2010 г. Според тях всички юридически лица, осъществяващи обществени електронни съобщителни мрежи или услуги трябваше да съхраняват всички данни, отнасящи се до трафика 12 месеца с оглед на използването им за разкриването и разследването на престъпления.

Докато не се обнародва решението обаче, разследващите ще действат по стария начин. До публикуването в "Държавен вестник" съдилищата спират да издават разрешения за достъп до трафичните данни, които дават пълна информация кой с кого, кога и как е комуникирал. Отпада и срокът за съхранението им.

Текстовете бяха атакувани през април 2014 г. от омбудсмана Константин Пенчев, след като съдът на ЕС отмени директивата за съхраняване на трафичните данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!