Комисията Цацаров брани до последно спецправосъдието

OFFNews 09 февруари 2022 в 11:45 1429 0

Антикорупционната комисия, ръководена от Сотир Цацаров, който е в оставка, отказа да съгласува промените в Закона за съдебната власт заради разпоредбите за закриването на специализираното правосъдие.

Проектът за промени в ЗСВ е внесен от правосъдния министър Надежда Йорданова. 

КПКОНПИ се мотивира с това, че специализираното наказателно правосъдие в България, създадено през 2011 г., е в отговор на препоръките на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка. Заради предложението за закриването му "се налага като задължително условие да се извърши обективен и точен анализ за ефективността и качеството за периода на цялостното му съществуване, който от началото на 2012 г. и до момента липсва", пишат от Комисията "Цацаров".

И допълват, че е неправилен изложеният аргумент в доклада на министъра, че "въведената специализация влиза в колизия със стандартите, формулирани в Становище № 15/2012 на Консултативния съвет на европейските съдии".

"С Решение № 10 от 2011 г. по конституционно дело № 6/2011 г. и Решение № 6 от 27.03.2018 г. по конституционно дело № 10/2017 г. на Конституционният съд на Република България е обявено, че специализираните наказателни юрисдикции са съответни на Конституцията, както и че компетентността им не противоречи на основния закон. Това налага извода, че използваните аргументи в мотивите към законопроекта за закриване на специализирате наказателни съдилища и специализираните прокуратури са едностранни, субективни и неправилни", заключават от КПКОНПИ.

Комисията предоставя и данни за "еднаквите мащаби" на приключилите дела в Софийския градски съд и Специализирания наказателен съд, които използват института на споразумението. "Това оборва аргумента на вносителя на законопроекта за неефективността на специализираното правосъдие", пишат от КПКОНПИ.

"От направените констатации и препоръки в докладите на ЕК се налага извод, че специализираните институции са започнали да постигат съгласувани резултати що се отнася до заведени в съда и влезли в сила присъди по дела за организирана престъпност и отнемането на незаконно придобито имущество, както и че реформите са започнали да дават резултати. Това, от своя страна, води до несъотносимост на предложената мярка за закриване на специализираното наказателно правосъдие със заявената цел/приоритет за борба с корупцията", изтъкват от Комисията "Цацаров".

Решението е изпратено до Комисията по конституционни и правни въпроси и до Комисията по превенция и противодействие на корупцията при 47–ото Народно събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови