Казусът с видео наблюдението при броенето на бюлетините ще се решава от административния съд

OFFNews 12 февруари 2021 в 11:48 1552 0

Тричленен състав на Върховния административен съд изпраща на Административен съд – София град казуса с видеонаблюдението при броенето на бюлетините след края на изборния ден.

Делото беше образувано по жалба на Демократична България срещу решение на Централна избирателна комисия за утвърждаване и публикуване на Указания за обработването и защитата на личните данни в изборния процес.

Пред ВАС могат да бъдат обжалвани решенията на ЦИК, свързани с разпоредбите на чл.57, ал.1, т.5, 6, 10, 11, 12, 14, 15, 17, 22, 23, 25, 26, 26а, 29, 30, 33, 34 и 45 от Изборния кодекс. Но въпросното решение не попада сред тях, тъй като е издадено на основание чл. 57, ал.1, т. 49 от Изборния кодекс. Тази разпоредба изрично регламентира правомощията на ЦИК, съвместно с Комисията за защита на личните данни, да издава указания относно обработването и защитата на личните данни в изборния процес, обясняват от ВАС.

Жалбата в частта, с която се оспорват Указания относно обработването и защитата на личните данни в изборния процес, се явява недопустима за разглеждане от ВАС, затова се изпраща на Административен съд София - град, който е компетентен да се произнесе по нея, след като извърши проверка за допустимостта й на всички основания, допълват още от ВАС.

За решението на ЦИК съобщи на 8 февруари съпредседателят на Демократична България Христо Иванов. Според него това е ключово за честността на вота.

"Това, за което настоявахме, е не да се снима процеса на гласуване, когато влизат граждани, а само на процеса на преброяване на бюлетините. Там, където всъщност се правят част от нарушенията, които изкривяват гласуването и отчитането на преференциите", каза Иванов.

По думите му платформата "Ти броиш", разработена от доброволците на ДБ, има капацитета да осигури на едно място излъчванията от 12 000 секции, така че да се осигури реално прозрачност.

Христо Иванов се закани обединението да атакува разпоредбите пред ВАС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!