ЦИК не разреши видеонаблюдение на броенето на бюлетините, ДБ ще обжалва

OFFNews 08 февруари 2021 в 17:07 3881 0

ЦИК затваря възможността за видеоизлъчване на отчитането на преброяването на бюлетините в секционните избирателни комисии. Това обяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов във видео на живо, излъчено по фейсбук.

Днес комисията, организираща парламентарния вот, е решила да не допусне видеозаснемане на отчитането на гласуването с мотив, че по този начин би могло да се стигне до злоупотреба с лични данни на членове на СИК.

Според него това е ключово за честността на вота.

"Това, за което настоявахме, е не да се снима процеса на гласуване когато влизат граждани, а само на процеса на преброяване на бюлетините. Там където всъщност се правят част от нарушенията, които изкривяват гласуването и отчитането на преференциите", каза Иванов.

Според него платформата "Ти броиш", разработена от доброволците на ДБ, има капацитета да осигури на едно място излъчванията от 12 000 секции, така че да се осигури реално прозрачност.

"Надявахме се на ЦИК да проявят здрав разум в полза на доверието в изборните резултати и че ще се възползват от тази възможност, която им предоставяме с "Ти броиш". Въпреки това днес, съдейки по дискусията, проведена в ЦИК, комисията излиза с решение, което създава неяснота и на практика прави невъзможно организирането на видеонаблюдение на отчитането на бюлетините. Това е поредното безсмислено и вредно действие по отношение организирането на тези избори", добави съпредседателят на ДБ.

Според него независимо дали става дума за умисъл или за липса на здрав разум, накрая ще доведат до нелегитимни избори, които имат ниско доверие, слабо участие и които няма да доведат до промяната, искана от българското общество, а ще обслужат циментирането на отровното статукво, което управлява в момента.

“Демократична България” е готова да обжалва изключването на възможността за видеонаблюдение и излъчване на броенето на бюлетините след края на изборния ден на 4 април", заявиха Иванов и юристът на обединението Надежда Йорданова.

“Ще предприемем всички действия - жалба пред Върховния административен съд, настояване пред ЦИК, както и пред Комисията за защита на личните данни (КЗлД) регламентът за видеонаблюдение да бъде ясно въведен, а не да се опита да се заобиколи и да се въведат мълчаливи забрани”, заяви юристът Надежда Йорданова.

Според нея правилата за защита на личните данни целят да защитят правата и интересите на гражданите, а не да ни попречат да бъдем по-добри граждани и да бъде по-добре гарантирано правото ни на вот.

"Членовете на секционните комисии работят в обществени помещения, те изпълняват публична задача, съответно нашите застъпници изпълняват задачи от обществена полза. Именно при тези предпоставки регламентът за защита на личните данни казва, че е налице законово основание за обработка на лични данни и това е напълно легитимно. Затова е задача на ЦИК да каже как да се случи това, а не да го забрани”, коментира още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови