Кабинетът отпусна 239 400 лв. за пострадали от бавно правосъдие

OFFNews 27 октомври 2021 в 14:53 847 0

Правителството одобри допълнителни разходи от 239 400 лв. по бюджета на Министерството на правосъдието за направените от ведомството на Янаки Стоилов плащания на обезщетения на граждани и юридически лица, пострадали от бавно правосъдие.

Това е общият размер на сумата, изплатена за периода от 1 юли 2021 г. до 30 септември 2021 г. от бюджета на МП по сключени споразумения за нарушени права за разглеждане и решаване на делата им в разумен срок.

Изплащането на обезщетения за вреди от бавно правосъдие се извършва по реда на Глава трета „а“ от Закона за съдебната власт. Заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, могат да подават страни по приключени граждански, административни и наказателни производства, както и обвиняеми, пострадали или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства.

Заявленията се разглеждат от Инспектората към Висшия съдебен съвет, където се извършва проверка на обстоятелствата, а произнасянето по преписката се дължи в 6-месечен срок от постъпването на заявленията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови