Кабинетът налива 12 млн. лева в съдебната власт

OFFNews 13 декември 2017 в 14:37 21590 0

Правителството налива 12.1 милиона лева в съдебната власт. Днес то взе решение за предоставянето на трансфера "за покриване на неизпълнение на приходната му част". Подробности няма, в прессъобщението на правителствената пресслужба се казва само, че парите ще обезпечат "вече одобрени разходи по бюджета на съдебната власт".

Още 662 хил. лева ще бъдат дадени допълнително на правосъдното министерство за изплащане на обезщетения при уволнения и пенсиониране. Основна част от сумата ще бъде насочена към главните дирекции „Охрана“ и „Изпълнение на наказанията“. Парите се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет, се казва в съобщение на пресслужбата на МС, без да се уточняват подробности.

Освен тях от данъците ни ще се дадат 60 хил. лева за обезщетения заради бавно правосъдие в България. Парите се отпускат по сключени споразумения за нарушени права на разглеждане и решаване в разумен срок по приключили граждански, административни и наказателни производства. Мярката е регламентирана в Закона за съдебната власт за компенсиране на граждани и фирми, пострадали от бавно правосъдие. Те подават заявления в Инспектората към Висшия съдебен съвет, който се произнася в 6-месечен срок. Обезщетенията плаща Министерството на правосъдието на база сключени споразумения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!